Županja: Koordinacija pomoći poplavljenim područjima

Naglasak na pomoći stanovništvu pri povratku i obnovi

 Koordinacijski sastanak s ciljem informiranja o prikupljanju i raspodjeli pomoći, te planiranju sveukupne obnove poplavljenih krajeva na području Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u srijedu 28. svibnja u prostorima župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.

Koordinaciji je nazočio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivica Rebić, ravnatelji svih dekanatskih Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, te župnici s poplavljenih područja Marko Mikić, dekan Drenovačkoga dekanata i župnik u Posavskim Podgajcima i Rajevu Selu, Zoran Aladić, župnik u Račinovcima i Josip Semialjac, župnik u Gunji.

Tijekom radnoga sastanka analiziran je dosadašnji angažman mreže Caritasa. Ravnatelj Rebić izvijestio je da je od 19. svibnja u skladištima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije prikupljeno: 82 tone odjeće, 64 tone hrane, 30 kubika pitke vode, 20 tona higijenskih potrepština, velika količina lijekova, posteljine, madraca, namještaja, dječjih kolica i sijena. Na račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije uplaćeno je 553.995,55 kuna.

Dekanatski povjerenici pojasnili su tijek prikupljanja donacija te stanje na skladištima, te su upućeni na intenzivnu koordinaciju s nadbiskupijskim Caritasom i vođenje računa o rokovima pristiglih namirnica. Na temelju uputa nadbiskupijskoga Caritasa podržano je planirano usmjeravanje donacija uz dogovor sa župnicima u poplavljenim područjima, kao i usmjeravanje pomoći u Vrhbosansku nadbiskupiju i Republiku Srbiju. Naglasak je stavljen na promišljanje kako pomoći stanovništvu s poplavljenih područja pri njihovu povratku i osigurati im svu potrebnu infrastrukturu kako bi mogli nesmetano obnavljati svoje domove.

Zaključke koordinacije medijskim su djelatnicima predstavili nadbiskup Hranić, mons. Svalina i ravnatelj nadbiskupijskoga Caritasa Rebić, a župnik Mikić govorio je o stanju u poplavljenim župama. Nadbiskup je ponovio riječi koje su župnici poplavljenih župa uputili svojim župljanima: “Budite sigurni, ako vas svi zaborave, Crkva vas ne će zaboraviti”. “Mi ćemo preko naših institucija, župa i svećenika biti uz te ljude dok se život u potpunosti ne normalizira. Prepustit ćemo onima koji su spremni pomoći da učine krupne stvari koje nas kao Crkvu nadilaze, ali možemo pomoći u puno sitnica svakodnevnoga života i to ćemo činiti”, naglasio je i na pomoći zahvalio svima koji iskazuju svoju solidarnost.

Nadbiskup je rekao kako se nastoji osmisliti gdje će stanovništvo poplavljenih područja po povratku, a u tijeku obnove kuća, spavati, jesti, boraviti, te će se nastojati odgovoriti na te potrebe. Obavijestio je i kako se javljaju brojni volonteri s različitih strana, voljni doći i pomoći ljudima kada budu radili u svojim kućama. Župnici poplavljenih područja od prvoga su dana sa svojim vjernicima, predvode mise u župama gdje su smješteni evakuirani stanovnici, pohode ih i daju im potporu, a to će činiti i pri povratku u mjesto, istaknuo je. Na raspolaganju su i crkvena savjetovališta koja nude psihološku pomoć te će i oni izići na teren i organizirati susrete za ljude koji su pogođeni nepogodama. “Pratit ćemo ljude u svaku župnu zajednicu, ako treba i u svaku ulicu, i ondje organizirati adekvatnu pomoć za njih”, naglasio je nadbiskup.

“Pitamo se kako osigurati sredstva da se ljudima pomogne u obnovi te smatramo da je važna koordinacija s državnim institucijama. Promišljamo koje ćemo područje moći preuzeti, prihvatiti i odraditi. Ne možemo sve, ali jedan dio možemo i to ćemo učiniti”, poručio je mons. Svalina. Hrvatski je Caritas do sada prikupio oko 3 milijuna kuna, a novac će nakon povratka mještana i usklađivanja s nadležnim tijelima RH biti raspoređen po radovima koji će se poduzimati, a u što će se Hrvatski Caritas uključiti. “Vidjet ćemo što će država učiniti, najavljena je obnova kuća, a mi ćemo se u dogovoru s njima uključiti. Hoće li to biti nabava namještaja, bijele tehnike ili nešto drugo vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme”, potvrdio je i ravnatelj nadbiskupijskoga Caritasa Rebić naglašavajući da su prioritet caritasa socijalno ugrožene obitelji.

Donacije se i dalje prikupljaju, a skladišta su otvorena za pomoć namijenjenu poplavljenim područjima Đakovačko-osječke nadbiskupije, ali i BiH-a te Republike Srbije. (ika / gk)