Željezno: Mons. Živković zaređen za novog željezanskog biskupa

“Radosna srca pozdravljam sve vas koji ste danas došli ovamo u Željezno, da zajedno sa mnom podijelite radost i proslavite moje ređenje za trećega željezanskog biskupa, bili iz Gradišća, Beča, susjedne Austrije i Slovačke ili iz naše stare domovine”, rekao je novozaređeni biskup mons. dr. Egidije Živković na završetku svečane mise biskupskoga ređenja u subotu 25. rujna u katedrali sv. Martina u Željeznom, zahvalivši Bogu na tom velikom daru za Željezansku biskupiju, Gradišćanske Hrvate i za hrvatski narod.

Biskupsko ređenje i ustoličenje biskupa Živkovića okupilo je 4 kardinala, 52 nad/biskupa, više od 220 svećenika te oko tri tisuće vjernika koji su ispunili katedralu sv. Martina i okolne ulice i trgove.

Biskupa Živkovića zaredio je tijekom svečanoga misnoga slavlja bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn a suzareditelji su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i dosadašnji željezanski biskup Paul Iby. Pratnja novome biskupu bili su župnik iz Stinjaka Ignac Ivančić i sveučilišni profesor Valentin Živković koji je na početku misnoga slavlja pročitao bulu pape Benedikta XVI. Među glavnim koncelebrantima bila su još dvojica kardinala: budimpeštansko-estergonski nadbiskup kardinal Péter Erdő i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

“Ljubljenomu sinu Egidiju Živkoviću iz klera Željezanske biskupije, dosadašnjemu generalnomu tajniku Austrijske biskupske konferencije, u Željezanskoj kuriji ravnatelju Referata za pastoralne poslove hrvatskoga naroda i župniku u Wulkaprodersdorfu, izabranomu biskupu biskupskoga sjedišta Željezanske biskupije, pozdrav i apostolski blagoslov”, stoji u buli pape Benedikta XVI. koji je nakon umirovljenja dosadašnjeg biskupa Ibyja na ispražnjeno mjesto dijecezanskoga biskupa u Željeznu imenovao mons. Živkovića.

Iz Hrvatske su uz suzareditelja kardinala Bozanića u Željezno stigli brojni biskupi i svećenici iz Hrvatske: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, požeški biskup Antun Škvorčević, šibenski biskup Ante Ivas, krčki biskup Valter Župan, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečko-pulski biskup Ivan Milovan, križevački biskup Nikola Kekić, srijemski biskup Đuro Gašparović te zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski. Iz Bosne i Hercegovine je uz kardinala Puljića bio i banjolučki biskup Franjo Komarica, a iz Crne Gore kotorski biskup Ilija Janjić.

Zahvaljujući na hrvatskom jeziku svojim roditeljima na najvećem i najdragocjenijem daru života, vjere, materinske riječi i hrvatske kulture, biskup Živković poručio je i svim hrvatskim roditeljima: “Kao vaš novi biskup i sunarodnjak ohrabrujem vas i pozivam: Gajite u obitelji i župama našu vjeru, materinski jezik i hrvatsku kulturu, kako bi naš narod prema svim ugrozama i nadalje na ovom prostoru opstao i razvijao se te našu biskupiju znatno obogaćivao kao što je to bilo i u prošlosti. U tim naporima znajte da uvijek imate podršku novoga biskupa koji se pouzdaje u vašu pomoć i preporučuje u vaše molitve”.

Svečanosti su doprinijeli brojni pjevači, članovi crkvenih pjevačkih zborova, dječji zborovi hrvatskih župa i klape, koji su pjevali na njemačkom, hrvatskom i latinskom jeziku. Višejezično liturgijsko slavlje te pozdravi na različitim jezicima dali su čitavome slavlju istinski međunarodni biljeg, ali i Gradišću, koje je u propovijedi kardinal Schoenborn nazvao “srcem Europe”.

Franjevac Ilija Vrdoljak iz Hrvatske katoličke misije u Beču u pratnji mladih u narodnjim nošnjama donio je na oltar kip Majke Božje s djetetom Isusom, a mnoge hrvatske zastavice, tamburaši i narodne nošnje cijelom su slavlju dale pravu “hrvatsku dušu”.

S mnogo srca u pripremama i slavlju sudjelovali su brojni pojedinci, župe i udruge Gradišćanskih Hrvata i drugih nacija koji su u novome biskupue Živkoviću prepoznali istinskoga prijatelja i zauzetog djelatnika Crkva za dobro svakoga čovjeka.

To su mu na kraju misnoga slavlja u prigodnim čestitkama poželjeli i predstavnici vjernika laika, svećenika, drugih vjerskih zajednica i političke zajednice.

Biskup Živković je na kraju svoga obraćanja iznenadio okupljene objavivši da je za generalnog vikara Željezanske biskupije imenovao dosadašnjeg župnika u Svetoj Margareti mons. Georga Langa, rođenog 1963. godine. (np, gk)