Završeni 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup dr. Vjekoslav Huzjak te predstavljanjem stripa “Sveti Marko Križevčanin” autora Hrvoja i Martina Plešea u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 29. siječnja 2012. završeni su 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon molitvenog i umjetničkog programa posvećenog sv. Marku, koji je predvodio križevački zbor mladih Crisinus, uslijedilo je misno slavlje koje je biskup Huzjak predvodio u koncelebraciji s glavnim urednikom Radija Marija Stjepanom Fridlom, gvardijanom bjelovarskoga franjevačkog samostana Tonijom Vučemilovićem, domaćim župnicima Stjepanom Sovičekom i Draženom Hladuvkom te križevačkim grkokatoličkim župnikom Mihajlom Simunovićem.

U homiliji je biskup Huzjak rekao da su sveci pokazatelji da čovjek može živjeti pravim božanskim i dostojanstvenim ljudskim životom jer da božansko i ljudsko nije oprečno. Ako se čovjek 'oslobodi' Boga, zarobi se sam u sebe pa nerijetko postaje žrtvom zla, naglasio je biskup ističući da nije dobro kada roditelji u vjerskom smislu ne žele utjecati na dijete, nego mu dopuste da se vjerski odredi tek kad odraste jer se do osamnaeste godine u životu mladoga čovjeka mogu dogoditi i nemoral i droga i ostali poroci, a ne ono dobro što svi za svoju djecu žele.

Ne možemo dopuštati da se stvari događaju same po sebi, da se djeca odgajaju u nekom čudnom ateističkom i agnostičkom društvu, poručio je biskup Huzjak. Osvrnuo se na aktualni govor o embrijima u hrvatskom društvu rekavši da se vjernici ne mogu pomiriti sa stavom po kojemu embrij nije život. Zametak u ženi je čovjek, iz zametka se ne može roditi drvo, kazao je biskup rekavši da se pod krinkom znanosti može nametnuti slika čovjeka koja nema veze s Bogom i da se mogu nametati svakakvi zakoni.

“Čovjek može izgrađivati svetost i tako što će se boriti za pobjedu života i bogočovještva Isusa Krista, zato se nemojmo bojati biti sveti” – poručio je biskup Huzjak istaknuvši da bismo rado čuli i da su nam političari uzori, sveti ljudi, jer ih je narod izabrao da ih vodi. “Nema toga posla na svijetu u kojem se čovjek ne može posvetiti. Osim toga, svetost nije samo ljepota i dobrota, nego je i muka, neuspjeh i pad nakon kojega se treba dići”, zaključio je biskup potaknuvši da budemo narod koji teži svetom životu, posebno sada kada idemo u Europu u kojoj ionako odavno jesmo.

Biskup je na kraju zazvao zagovor sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, da bdije i čuva nas i našu domovinu Hrvatsku.

Nakon misnoga slavlja, kojemu su u prepunoj župnoj crkvi sv. Ane nazočili i predstavnici lokalnih vlasti na čelu s križevačkim gradonačelnikom Brankom Hrgom, predstavljen je strip “Sveti Marko Križevčanin” autora dvojice Križevčana učenika osnovne škole Ljudevita Modeca – Martina i Hrvoja Plešea. O četverogodišnjoj uspješnoj plodonosnoj suradnji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” i Glasa Koncila detaljno je govorio v. d. direktora Glasa Koncila Stjepan Pogačić, koji je predstavio sva dosadašnja zajednička izdanja, a detaljnije o stripu govorila je urednica Vlatka Plazzeriano. Na kraju su o tome kako je nastao strip ispripovijedali sami autori.

Na taj su način završeni četverodnevni 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana. (gk)