Završen XIII. Krapina fest

Festival duhovne glazbe Krapinafest prvi je put održan 1997. godine u Crkvi sv. Katarine pri franjevačkom samostanu u Krapini na inicijativu bratstva Franjevačke mladeži iz Krapine. Nakon toga organizaciji su se pridružili i članovi Franjevačkog svjetovnog reda, simpatizeri, udruge, pojedinci, te gradske i županijske institucije, a festival se od tada održava u festivalskoj dvorani.

Ove godine se održao 13-i put zaredom a tijekom svih tih godina iznikli su mnogi hitovi koji su i dan danas rado slušani na našim radijskim postajama te se pjesme redovito pjevaju na misnim slavljima. U crkvi sv. Katarine djeluje Franjevački svjetovni red i to prema povijesnoj zabilješci od samog osnutka samostana dakle oko 350 godina. Danas zajednica broji 15 trajno zavjetovanih članova.

Među najpoznatijim članovima našega bratstva izdvojili bi tadašnjeg radobojskog kapelana Franju Kuharića, kasnije Kardinala a sada blagopokojnog. Ove godine se spominjemo velike obljetnice 800-e godine utemeljenja Franjevačkoj svjetovnog reda te su tim povodom organizatori pripremili trodnevni program koje je započeo u petak 29.05. promocijom albuma Dragutina Hrastovića „Dvije zlatne poluge“ u crkvi svete Katarine, te se nastavio u subotu otvorenjem izložbe „Povijest Krapinafesta“ i izložbom sakralnih motiva Aristee Košutić.

Festival se drži načela “živo u živo” i iz godinu u godinu uspijeva napredovati u kvaliteti tehnike, izvođača i organizaciji. Izvođači su se u Krapini počeli okupljati u ranim popodnevnim satima. Nakon tonske probe i druženja u Pučkom otvoreno učilištu izvođači su krenuli ulicama Krapine do Crkve sv. Katarine gdje je uslijedilo svečano misno slavlje koje je za sve sudionike i posjetitelje festivala, uz više gostujućih svećenika, predvodio fra Matija Koren, zamjenik provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i gvardijan samostana na Kaptolu dok je misu glazbom animirao Dragutin Hrastović.

13. po redu, Krapinafest 2009. započeo je u Festivalskoj dvorani pozdravom fra Matije Korena, zamjenika provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i gvardijana samostana na Kaptolu, te krapinskog župnika Tomice Šestaka. Obojica su istaknuli radost zbog uspješnog kontinuiteta održavanja festivala, te su izrazili svoju daljnju podršku.

Na objavljeni natječaj ukupno je pristiglo 40-ak pjesama od kojih je odabrano devetnaest. Bili su zastupljeni izvođači iz svih krajeva Hrvatske te i ove godine jedna predstavnica iz Njemačke. Spomenimo da je ove godine zanimanje naših domaćih glazbenika s kajkavskog govornog područja bilo zaista veliko. Kao i prethodnih godina, festival nije bio natjecateljskog karaktera.

Program je vodila Vlasta Stamičar te je najavljivala izvođače duhovne glazbe koji su nastupili svaki s jednom novom autorskom skladbom.

Nastupili su: MAGNIFICAT, PATRIZIJA SFETTINA JURMAN, NIKOLINA HIŽAR, DRAGUTIN HRASTOVIĆ, ANGELEJKI Z RJEKE JORDAN, KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „ SV. BENEDIKT “ , VERONIKA KAMENAR, ZBOR MLADIH MAJKE BOŽJE BISTRIČKE, VERONIKA JAMBREK, Fra MIROSLAV PETRAC, IRENA GRDEN, ALEDORY, SUB PINIS, TIHANA LOVRINČEVIĆ, DUBRAVKO LAŽETA i AMOS, MARIJA NALIS, DAVOR TERZIĆ, ZVIJEZDA MIRA – ZBOR MLADIH OROSLAVJE i CRVENA RUŽA.

Nakon završne riječi o. Kinderića svi su izvođači zdušno i uz veliku podršku prepune Festivalske dvorane u Krapini otpjevali nekoliko zajedničkih pjesama.
»Krapinafest 2009« zajedničkim snagama organizirali su Zbor mladih »Bolji svijet«, Franjevački svjetovni red Krapina, Franjevački samostan Krapina, dok su pokroviteljstvo tradicionalno preuzeli Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda i Grad Krapina.

Suorganizator ovogodišnjeg festivala bilo je Pučko otvoreno učilište Krapina. Festival je medijski pokriven, kao i svake godine, od strane svih katoličkih medija, kao i zagorskih radijskih postaja te tiskovina.

Festival prati i nosač zvuka s 19 novih skladba, a može se nabaviti u Franjevačkom samostanu u Krapini, tel. 091/5986 295.

Darko Fiket