Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

varaždinsko328. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 1. do 3. srpnja ove godine. Hodočašće, već tradicionalno, okuplja mnogobrojne vjernike iz župa grada Varaždina i okolice, a svake godine pridružuje se sve veći broj ostalih župa Varaždinske biskupije. Organizator ovogodišnjeg hodočašća je župa svetog Nikole iz Varaždina, a tradicionalno će ga predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak koji će, uz ostala liturgijska slavlja i pobožnosti, predvoditi i središnje zavjetno euharistijsko slavlje u nedjelju 2. srpnja u 11 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke.
Više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka uputit će se prema Mariji Bistrici nakon Službe Riječi i blagoslova hodočasnika u varaždinskoj katedrali u subotu u 3 sata ujutro. Nakon prolaska pored tradicionalnih zaustavnih točaka, u 14 sati hodočasnici će se okupiti na Vinskom Vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u svetište Majke Božje Bistričke. U 19 sati bit će služena hodočasnička misa na otvorenom, a u 21 sat počet će procesija sa svijećama “Put svjetla” na Kalvariji.
U nedjelju ujutro hodočasnicima pješacima pridružit će se mnogobrojni vjernici koji će stići automobilima, vlakovima i autobusima. Križni put na kalvariji počet će u 9 sati, dok će u 11 sati biskup Mrzljak predvoditi središnje zavjetno euharistijsko slavlje. U 14 sati u bazilici Majke Božje Bistričke bit će euharistijsko klanjanje, a oproštajna procesija u bazilici bit će u 15 sati.
Misa zahvalnica za 328. zavjetno hodočašće, a ujedno i početak obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će služena u ponedjeljak 3. srpnja u varaždinskoj katedrali u 19 sati.
Za hodočasnike koji neće ići pješice organiziran je prijevoz autobusom. Polazak je u nedjelju 2. srpnja u 6 sati. Povratna karta stoji 40 kuna, a potrebno ju je kupiti do petka 30. lipnja na autobusnom kolodvoru u Varaždinu. Isto vrijedi i za hodočasnike pješake koji se žele autobusom vratiti kući.