Započelo 44. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

Najveća pozornost formaciji budućih svećenika
Na početku 44. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u sjedištu HBK-a na Ksaveru u Zagrebu u utorak 17. travnja, nakon molitve, pozdravni govor održao je predsjednik HBK-a nadbiskup Marin Srakić.

Rekavši da pozdravlja sve prisutne, posebno je pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Marija Roberta Cassarija »koji će se tijekom ovoga zasjedanja u svečanoj koncelebraciji 19. travnja o. g. oprostiti od nas i nastupiti u novoj službi kao apostolski nuncij u Južnoj Africi, Bocvani, Namibiji, Svaziju, Lesotu. Već sada zahvaljujemo preuzvišenom gospodinu za službu i prijateljstvo koje smo s njim participirali tijekom ove četiri godine. Apostolskog nuncija zamolit ćemo da nam uputi svoju riječ, i ujedno prenese naše čestitke svetom ocu Benediktu XVI. za njegov 85. rođendan i 7. obljetnicu izbora«.

Pozdravljajući sve članove HBK-a, pozdravio je u prvom redu kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolita i potpredsjednika HBK-a, a zatim i ugledne predstavnike susjednih biskupskih konferencija i biskupe goste. Poimence je pozdravio mons. Stanislava Lipovšeka, biskupa celjskoga, predstavnika Slovenske biskupske konferencije, mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskog administratora trebinjsko-mrkanskoga, delegata BKBiH-a, mons. Ivana Penzeša, biskupa subotičkoga, delegata Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskoga, mons. Gianpaola Crepaldija, nadbiskupa tršćanskoga, delegata Talijanske biskupske konferencije, i mons. Mariana Blažeja Kruszylowicza, delegata Poljske biskupske konferencije.

Nakon pozdrava predsjednik HBK-a je rekao: »U proteklom razdoblju od prošloga redovitog zasjedanja imali smo jedno izvanredno zasjedanje (23. siječnja) i susret članova HBK-a s biskupima članovima BKBiH-a u Sarajevu (30. i 31. siječnja). Od posljednjeg zasjedanja održan je i Drugi pastoralno-katehetski kolokvij ovdje u Zagrebu o temi 'Sakrament krizme'. Nazočni svećenici ponovno su izrazili punu podršku i zadovoljstvo s njegovim sadržajem i ozbiljnošću kojom je održan.«

Potom je naveo pitanja o kojima će se raspravljati na tom zasjedanju: »Pokretanje postupka za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića; Propedeutsko (pripravno) razdoblje – priprava kandidata za ulazak u sjemenište; Ratio fundametalis nationalis Croatiae: tekst Formacija svećeničkih kandidata – Načela i smjernice, Pastoralno-pravne odrednice o slavlju sv. misa; Odredbe i smjernice HBK-a prema dokumentu Kongregacije za nauk vjere iz 2011. godine; Hrvatski Caritas; Crkveni arhivi: uređenje i korištenje; Crkvene matice – povrat; Pristup državnim arhivima; Zahvalno hodočašće u Rim u Godini vjere – studeni 2012.«   

Uz razmatranja izvještaja predsjednikâ komisija vijeća i odbora HBK-a te uz određivanje mandata u komisijama, vijećima i odborima HBK-a, rekao je nadbiskup Srakić »posvetit ćemo pozornost općim i konkretnim pitanjima u Crkvi i društvu«. (gk)