Započela trodnevnica uoči beatifikacije Drinskih mučenica

U večernjim satima u utorak 20. rujna slavljena je misa u crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu kojom je započela trodnevnica uoči svečanog proglašenja blaženima Drinskih mučenica.

Euharistiju je predvodio postulator mr. Marko Tomić, župnik župe Svete Obitelji u Kupresu, uz suslavlje osmorice svećenika i sudjelovanje većeg broja sestara Kćeri Božje ljubavi i redovnica drugih družbi i ostalih vjernika.

Propovijedajući o putu koji je trebalo proći do proglašenja blaženima Drinskih mučenica postulator je istaknuo da je riječ o pet izvrsnih žena, redovnica, članica družbe Kćeri Božje ljubavi koje su stvarnošću svoga života i Božje prisutnosti u njima svjedočile o kršćanskom, kristovskom i crkvenom hodu i cilju, a to je da Bog prebiva u njima.

Govoreći o postupku beatifikacije, propovjednik je kazao da je Crkva pokušala u zemaljskoj stvarnosti pet sestara prepoznati različite dionice života koje su stupnjevito pokazivale njihovo nicanje, cvjetanje, rast, donošenje ploda odnosno konačno sazrijevanje. Spomenuo je da su svjedoci, koji su nosili uspomene o njima, prepoznali da je u stvarnosti života pet sestara na djelu slava Božja odnosno da su blažene i svete jer je to mogao učiniti samo Bog u njima. Dodao je da se o tome šapatom svjedočilo 60 godina, sve dok nije došlo vrijeme da govor o njima ne bude krivo shvaćen.

Pojašnjavajući tijek procesa beatifikacije, postulator Tomić je rekao da se započelo s prikupljanjem svjedočenja i dokumenata koji su potom predstavljeni u Rimu sa zamolbom da blago kršćanskog življenja Drinskih mučenica bude izneseno na vidjelo cijeloj Crkvi odnosno da se dokaže da su živjele blaženo i sveto. Tijekom tri godine prikupljeno je mnoštvo dokumenata koji su predstavljeni u Kongregaciji za proglašenje svetim, čime je započeo proces prepoznavanja vrijednosti uspomene i svjedočenja.

Nakon pregleda dokumenata, Kongregacija je dala odobrenje da se nastavi istraživati vrijednost svjedočanstava da se Bog proslavljao po djelovanju ovih službenica Božjih. Tomić je pojasnio da se tijekom procesa ne istražuju samo svijetle strane takvih osoba, nego i eventualno postojanje nečega što bi moglo bitno zasjeniti Božju prisutnost u njihovim životima te je istaknuo da, kroz rad povijesne komisije, nije pronađeno ništa što bi zatamnilo stvarnost Božje prisutnosti u životima pet sestara.

Nakon toga, kazao je postulator, na red je došla teološka komisija koja je nastojala pronaći razloge koji bi pokazali da je Bog bio prisutan u njihovoj stvarnosti. Postulator je istaknuo da su bili radosni kad su svi, koji su pregledali dokumente, bili suglasni da je Bog bio prisutan u životu i djelu pet sestara te dodao da je nakon toga kardinalska komisija mogla to potvrditi i dati slavu Bogu. (ika / gk)