Započela 42. obiteljska ljetna škola

»Obitelj – mjesto cjelovitog odgoja«

 “Obitelj – mjesto cjelovitog odgoja” tema je 42. obiteljske ljetne škole koja je u organizaciji Obiteljskoga centra Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove započela u četvrtak 29. kolovoza u prostoru Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu. Početku škole nazočili su i izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, dekan FFDI-a prof. dr. o. Ivan Šestak i zamjenik biskupskoga vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj.

Otvarajući školu njezin dugogodišnji voditelj mr. o. Jure Bosančić istaknuo je kako osvrti na kraju škole, kao i vrednovanje uvijek iznova utvrđuju da se isplati trud i sa strane organizatora, kao i sudionika. Za ovu je godinu odabrana tema “Obitelj – mjesto cjelovitog odgoja”. Na to nas je potaknula medijska hajka na Crkvu i sve roditelje koji se drže crkvenoga učiteljstva, posebice u vidu 4. modula zdravstvenoga odgoja. Također nas je i Godina vjere ponukala da se okupimo u zajedničkom razmišljanju o vjeri kao temeljnoj vrijednosti koja se prvenstveno uči i usvaja od roditelja u obiteljskom okruženju. Roditelji su prvi vjeroučitelji svoje djece. Oni trebaju imati pred sobom jasne ciljeve, vrijednosti koje će prenositi djeci, te po svom primjeru i u dobrom načinu postupaka s njima mogu se nadati da će dijete usvajati odgojne sadržaje, rekao je Bosančić, te podsjetio na dvije vrijednosti – stupove odgoja: vjera i ljubav.

Pozdravljajući sudionike škole u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Bozanića, biskup Pozaić je istaknuo kako nosi i kardinalove molitve i blagoslov za uspješan rad ovih dana i obilan plod zalaganja u osobnom, obiteljskom, pastoralnom radu u Crkvi.

Uvodno predavanje “Filozofsko utemeljenje odgoja za zrelu osobu” održao je dekan FFDI-a dr. Šestak. Predavač je u uvodnome dijelu pojasnio termine 'odgoj' i 'osoba', a potom postavio pitanje “Je li odgoj 'tražena roba'? Predavač se kratko osvrnuo i na značaj kultivacije čovjekove tjelesnosti, kao i kultivacije čovjekove duhovne dimenzije, te je uz to naglasio važnost kulture istine uz koju ide i kultura riječi. U zaključnom dijelu, dr. Šestak je naglasio kako je zrela osoba ona koja ima sposobnost djelovanja prema istini.

Tijekom tri dana, do nedjelje 1. rujna, odvijat će se još tri 'male škole'. Kćeri Božje ljubavi čuvaju najmanje, učenike osnovne škole animira s. Marijela, a srednjoškolci imaju svoj program u Markuševcu gdje su na brizi zajednice Male obitelji Bezgrešnog Srca Marijina pod vodstvom o. Danijela Korace, DI i vjeroučiteljice prof. Marije Žganjer. (ika / gk)