Zagrebačko hodočašće u Mariju Bistricu

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke, koje se održava po 279. put, započelo je u subotu 11. rujna kada su u popodnevnim satima u Mariju Bistricu stigli hodočasnici-pješaci.

Pješaci su u Bistricu krenuli iz tri smjera: prva skupina, predvođena planinarima i zagrebačkim pomoćnim biskupom dr. Ivanom Šaškom, krenula je ispred katedrale te je preko Sljemena stigla u Mariju Bistricu. Skupine pješaka hodočastile su i iz Sesveta i Čučerja, a zajedno su se okupili ispred kapele sv. Ladislava.

U hodočasničkoj procesiji, predvođenoj zagrebačkim nadbiskup kardinalom Josipom Bozanićem te pomoćnim biskupima Valentinom Pozaićem i Ivanom Šaškom, oko 1.100 hodočasnika-pješaka uputilo se prema bazilici Svetišta pjevajući marijanske pjesme uz pratnju limene glazbe.

Nakon pozdrava rektora svetišta Zlatka Korena i kardinala Bozanića u bazilici uslijedilo je središnje večernje slavlje – služba svjetla, hodočasnička procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji. U duhovnom programu, u kojem su se razmatrala otajstva krunice svjetla, sudjelovali su i mladi Zagrebačke nadbiskupije koji su se pridružili zavjetnom slavlju. Pjevanje je animirao zbor mladih župe Navještenja BDM iz Velike Gorice.

U nedjelju se očekuje dolazak brojnih hodočasnika iz zagrebačkih župa autobusima, vlakom ili osobnim prijevozom. Na slavlje će stići i članovi kulturno-umjetničkih društva u narodnim nošnjama, vatrogasne postrojbe grada Zagreba, lovačka društva, planinari i limena glazba. Nakon jutarnje pobožnosti križnog puta koju će predvoditi biskup Valentin Pozaić bit će prigoda za osobne pobožnosti i ispovijed. U 11 sati će od kapele Ave Maria krenuti procesija, nakon koje će uslijediti središnje euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac koje predvodi kardinal Josip Bozanić. (it, gk)