Zagreb: Zaziv Duha Svetoga na početku nove akademske godine

Sveučilišta su mjesta s kojih može doći snažna obnova

 Povodom početka nove 346. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak 28. listopada u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga.

U koncelebraciji su bili rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, dekan Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove dr. o. Ivan Šestak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak i drugi svećenici. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Damir Boras i prorektori, dekani, profesori, sveučilišni djelatnici i brojni studenti.

Na početku homilije kardinal Bozanić čestitao je na imenovanju novomu rektoru dr. Borasu i njegovim suradnicima i poželio im puno uspjeha i Božjega blagoslova u izvršavanju odgovorne zadaće.

Dobrobit sveučilišta nalazi se među važnim molitvenim nakanama Crkve i domovine, naglasio je kardinal Bozanić te poručio studentima da se studiranje i život sveučilišta ne iscrpljuju u prikupljanju znanja. Važna je otvorenost prema drugima, koje kršćanin treba vidjeti kao ukućane Božje, pozvane i izabrane od Boga, poručio je kardinal Bozanić.

Podsjećajući na poruku koju je papa Franjo prije dva tjedna uputio Talijanskoj katoličkoj sveučilišnoj federaciji kardinal je kazao kako je Papa sveučilištarcima naglasio tri važne riječi koje čine srž sveučilišne zajednice: studij, istraživanje i granica. Papa poručuje da se bit sveučilišnoga života nalazi u studiranju, naporu i strpljivosti misaonoga rada i usmjerenosti čovjeka prema istini, dobroti i ljepoti što omogućuje cjelovito shvaćanje stvarnosti nasuprot djelomičnim istinama i iluzijama. Papi je također važno da studij bude istraživanje, dijalog i sučeljavanje te da sveučilište bude granica na kojoj se treba brinuti za ljude koji su u potrebi.

Sveučilišta su mjesta s kojih u hrvatskome društvu može doći snažna obnova, naglasio je u homiliji kardinal Bozanić, posebno u tome istaknuvši ulogu kršćana, koji ne zaboravljaju da su učenici Isusa Krista. Ističući ljepotu molitvenoga zajedništva, kardinal Bozanić je poručio: “I dok smo u ovome molitvenom zajedništvu, ne možemo zaboraviti razne kušnje koje tamom obavijaju ljude, u Hrvatskoj i u svijetu. Mislim posebno na stradale od poplava i na one koje nadilaze osobne poteškoće i tiču se cijeloga naroda. U svoju molitvu uključujemo sve koji su iskušavani trpljenjem, koji nas žele upozoriti ne samo na nepravde i na društvenu neosjetljivost, nego na zanemarivanje vrijednosti važnih za budućnost domovine. Mislim na hrvatske branitelje s kojima suosjećamo i s kojima smo povezani u molitvi, zahvalni za njihovu žrtvu.”

Dekan KBF-a dr. Matulić na kraju euharistijskoga slavlja pozdravio je novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu dr. Borasa te cijelu sveučilišnu zajednicu. Naglasio je da studentima sveučilišta upućuje najsrdačniji pozdrav jer sveučilište zbog njih postoji, a akademska zajednica prema njima gaji najdublje poštovanje i zahvalnost. U ime zagrebačke akademske zajednice na završetku misnoga slavlja dekan KBF-a čestitao je srebrni biskupski jubilej kardinalu Bozaniću. (ad, gk)

Nakon euharistijskoga slavlja na KBF-u je održana svečana akademija u povodu proslave 25. obljetnice biskupske službe kardinala Josipa Bozanića. Prigodne riječi uputili su kardinal Bozanić, dekan KBF-a dr. Matulić, rektor dr. Boras, te zamjenik predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Vedran Dodig. U svojem je govoru, kako je izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, kardinal kazao kako je kao sin Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta danas veoma ponosan. Mnogo je puta, kako je naglasio, svjedočio prepoznatljivosti kvalitetnoga rada KBF-a i izvan hrvatskih okvira. Po završetku akademije, dr. Matulić uručio je kardinalu 15.000 kuna namijenjenih u fond za pomoć studentima slabijega imovinskoga stanja. (tuzgn / gk)