Zagreb: Otkriven kip kardinala Kuharića

 Na prostoru ispred župne crkve Sv. Ivana evanđelista u novozagrebačkom naselju Utrini zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otkrio je u četvrtak 27. prosinca kip svojega predšasnika kardinala Franje Kuharića.

Prije otkrivanja kipa koji je djelo akademskog kipara Ante Jurkića, izrađen u Ljevaonici umjetnina Zagreb Akademije likovnih umjetnosti sponzorskim doprinosima Dinka Burića, kipara Jurkića i nekoliko poduzetnika i svećenika, domaći je župnik Konrad Žižek podsjetio kako su se kardinalu Kuhariću u njegovu bogoljublju, rodoljublju i čovjekoljublju još za života osvarile tri najveće životne želje: samostalna hrvatska država, Papin posjet Hrvatskoj i proglašenje blaženim nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Blagopokojni je kardinal, kazao je Žižek, bio u pastoralnoj zauzetosti veliki vizionar, o čemu svjedoči 60-ak župa koje je osnovao. Kardinalova osobita skrb za vjerničke zajednice u velikim urbanim sredinama, posebice u novome dijelu Zagreba koji je tijekom komunističke diktature brojio više od 100.000 stanovnika sa samo jednom predviđenom crkvom, očitovala se u planu o privatnim stanovima, najčešće kupljenima na ime župnika, preuređenima istina u male i skučene ali ipak funkcionalne liturgijske prostore. To je bio i prvotni razlog da se kardinalu Kuhariću uz 10. obljetnicu smrti podigne primjereni spomenik.

Otkrivši spomenik kardinal Bozanić je rekao: “I sunce nas je danas obasjalo, nebo nam se smije i s njega nam dolazi pozdrav i blagoslov blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. Neka nas uvijek dočekuje ovdje i uvodi u crkvu, neka bude neprestani podsjetnik kako trebamo Boga štovati i čovjeka ljubiti”.

Otkrivanje spomenika uslijedilo je nakon koncelebriranog euharistijskog slavlja povodom proslave župskoga zaštitnika, koje je predvodio kardinal Bozanić uz sudjelovanje župnika i šestorice svećenika, te mnoštva domaćih vjernika i gostiju iz susjednih župa.

Tom je prigodom blagoslovljena i nova krstionica u crkvi, dar Ante Pađena, a misno je slavlje uzveličao župski zbor pod ravnanjem Kristijana Palčeca.

U prigodnoj je propovijedi kardinal Bozanić istaknuo kako je krstionica znak da su vjernici po sakramentu krštenja postali članovi Crkve, te da su krštenici Božićom, tj. dolaskom Boga među ljude, potpuno prožeti Bogom, što znači da za kršćanina nije moguća nekakva umjetna podjela na poželjni i dopušteni vjernički život u crkvi i obitelji, i na nepoželjno i nedopušteno vjerničko svjedočenje u tobože autonomnom, laičkom i svjetonazorski neutralnome svijetu. (tv, gk)

O otkrivanju kipa kardinala Kuharića čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 6. siječnja. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.