Zagreb: Održano nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka


Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada učenika i učenica osnovnih i srednjih škola za područje Zagrebačke nadbiskupije održano je u srijedu u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Tema vjeronaučne olimpijade za osnovne i srednje škole ove školske godine je “Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika”.

Učenike i mentore na početku natjecanja poticajnim riječima ohrabrili su predstojnica nadbiskupijskog Ureda za vjeronauk i voditeljica programa dr. s. Valentina Mandarić, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje Gordana Barudžija, dok se za zabavni dio programa pobrinula s. Matija Ćurčić s učenicima OŠ Brestje u Sesvetama.

Natjecanju, koje se sastoji od pismenog testa s 50 pitanja, tombole i Milijunaka, pristupilo je 6 ekipa srednjih škola, predstavnika pojedinih županija koje ulaze u sastav Zagrebačke nadbiskupije te 10 ekipa osnovnih škola koje su pravo za sudjelovanje na ovoj razini natjecanja izborile na međuškolskoj, odnosno županijskoj razini natjecanja.

Na natjecanju osnovnih škola prvo mjesto osvojila je OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora (mentor Krešimir Krivdić), drugo mjesto zauzela je OŠ Vladimira Nazora iz Duge Rese (mentor Šimun Pavlović), a treće OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (mentorica s. Vesna Lagetar).

Na natjecanju za srednje škole prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Zagreba (mentor Stjepan Pavek), drugo mjesto zauzela je SŠ Oroslavje iz Oroslavja (mentorica Nataša Jelica), a treće SŠ Ivana Šveara iz Ivanić Grada (mentorica Josipa Hlevnjak).

Ured za vjeronauk kao organizator natjecanja u suradnji s novinsko-izdavačkom kućom Glas Koncila za sve sudionike osigurao je prigodne darove te poklon-pakete za pobjedničke ekipe. Pravo sudjelovanja na državnome natjecanju, koje će se održati od 19. do 21. svibnja, izborile su prve dvije ekipe osnovnih i srednjih škola. (ika / gk)