Za 1000 radosti – Sve je moguće!

Hrvatski Caritas pokrenuo je ovogodišnju, 12. po redu, tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju »Za 1000 radosti« namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti, zaduženosti, priopćeno je u četvrtak 27. studenoga.

»Vjerujemo da ćemo Božić, blagdan Isusova rođenja, Božje intervencije u svijet i povijest, najprimjerenije proslaviti prepoznajući potrebe naših sugrađana, i makar i skromnim darom pokrenuti promjenu, razgoriti nadu, probuditi u njima novu snagu za životnu borbu«, poručuju iz Hrvatskoga Caritasa. Sredstvima prikupljenima akcijom »Za 1000 radosti« Hrvatski je Caritas, putem mreže (nad)biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.

»Pozivamo hrvatske tvrtke i građane, Vladu Republike Hrvatske, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju 'Za 1000 radosti'. Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme može roditi nova nada«, navodi se u priopćenju, u kojemu se ističe i da se akcija »Za 1000 radosti« ove godine vodi pod nazivom: »Sve je moguće!«.

»Vjerujemo da upravo u blagdanskom razdoblju – kad slaveći Božić slavimo djelatnu i velikodušnu ljubav i, zahvalni za ono što smo primili, zauzvrat darujemo bližnje – potrebno je podsjetiti se i ohrabriti da kad vjerujemo, sve postaje moguće. I ono što se naizgled čini nezamislivim, nemogućim, nevjerojatnim, neostvarivim.
 I ove godine na poseban se način u akciji 'Za 1000 radosti' obraćamo djeci i mladima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim osnovnim i srednjim školama preporučilo je da se u akciju uključe i iskoriste ju u odgojno-obrazovnom procesu, prepoznajući kako u njoj djeca i mladi razvijaju vrijednosti solidarnosti, uzajamnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti i socijalne osjetljivosti, te uče postajati nositeljima promjena u društvu – počinjući od svoje lokalne sredine«, piše u priopćenju.

U škole je ove godine poslano više od 550.000 narukvica u 10 različitih boja, koje uz naziv akcije »Sve je moguće!« nose prigodne poruke poput: dajem sve od sebe, ne bojim se budućnosti, stvaram slobodno, usudim se sanjati, hrabro se mijenjam, vjerujem u ljubav… Noseći ih, učenici i učenice podsjećaju i sebe i druge da ako vjeruju, sve postaje moguće. Dijelom novca koji prilozima za narukvice prikupe, učenici i njihovi nastavnici sami odgovaraju na prepoznate potrebe obitelji u vlastitoj školskoj ili lokalnoj sredini. Drugim dijelom, solidarno, putem Caritasove mreže pomažu siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.

U akciju su se uz preporuku Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport uključili i zagrebački dječji vrtići, a akcija je otvorena i za ostale zainteresirane vrtiće. Putem mreže (nad)biskupijskih caritasa 200.000 prigodnih narukvica za odrasle dostupno je i u župama/župnim caritasima diljem Hrvatske. (hc, gk)