Vozočašće u Mariju Bistricu

Županijska udruga uzgajivača konja Krapina i ove godine organizira tradicionalno vozočašće u nacionalno svetište u Mariju Bistricu. Hodočašće jahača i zaprega bit će u nedjelju, 22. kolovoza, a okupljanje sudionika je u Zlatar Bistrici gdje se formira kolona koja kreće prema svetištu. Za hodočasnike će biti organiziran doček na Trgu Pape Ivana Pavla II, nakon čega slijedi blagoslov i sveta misa u 11 sati u crkvi na otvorenom.

Među onima koji su potvrdili svoje sudjelovanje na ovogodišnjem osmom vozočašću na Mariju Bistricu, su i sudionici Drugog konjaničkog hodočašća koji u naše nacionalno svetište dolaze iz Kutine. Kako saznajemo članovi Udruge vlasnika i ljubitelja konja Topot iz Kutine polaze u petak u 8 sati, a pjesmom će ih ispratiti mjesni KUD Seljačka Sloga.

Slijedi put i noćenje u Kloštar Ivaniću, gdje će se konjanici, u subotu, uključiti u prvo zajedničko hodočašće na Mariju Bistricu vjernika Sisačke biskupije. Nakon jahanja uglavnom brdovitim predjelima preko poznate uzvisine Laz konjanici će stići u Mariju Bistricu, gdje će i prenoćiti. U nedjelju konjanici-hodočasnici iz Kutine bit će prethodnica svečanom osmom hodočašća s konjskim zapregama koji započinje u Zlatar Bistrici i upućuje se prema Mariji Bistrici.

Nakon mise druženje se nastavlja uz prigodni program Gradske limene glazbe Krapina i glazbene sastave.