Vlasta Hubicki potpredsjednica HSS-a

Većina od 948 izaslanika HSS-a za novog je predsjednika stranke izabrala Branka Hrga. Hrg je gradonačelnik Križevaca i dugogodišnji član Predsjedništva HSS-a vodit će stranku s više od 51.000 članova sljedeće četiri godine. Vodstvo stranke preuzeo je od Josipa Friščića koji je stranku vodio od prosinca 2005.

Okupimo se svi oko jednog jedinog cilja – konsolidacija stranke, grupiranje svih članova, omogućavanje svim članovima da aktivno sudjeluju u odlučivanju u stranci i da budu dio te stranke. To je poziv, cilj i zadatak, istaknuo je Hrg. Ustvrdio je da ako se tako pripreme, ako od sutra krenu na takav način, bit će spremni za lokalne izbore i ostvarivati solidne rezultate.

Hrg je istaknuo kako je HSS-u nužna demokratizacija i u tom smislu promjena Statuta. Također je najavio da od ponedjeljka kreću pripreme za lokalne izbore.

Damir Bajs, Hrgov protukandidat, čestitao je novom predsjedniku HSS-a, te rekao da je pred Hrgom težak zadatak – konsolidacija stranke pred lokalne izbore. Rekao je kako je važno da su izabrani i članovi Predsjedništva.

Ponovno izabrana potpredsjednica HSS-a Marijana Petir rekla je kako novo vodstvo stranke treba pokazati zajedništvo, pripremiti stranku za lokalne izbore, jer je HSS po broju lokalnih dužnosnika druga stranka u državi.

Na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a danas su osim novog predsjednika, izaslanici izabrali i pet potpredsjednika stranke – Krešu Beljaka, Vlastu Hubicki, Marinu Kolaković, Marijanu Petir i Darka Rukavinu. Za glavnog tajnika HSS-a izabran je Ilija Ćorić.

Za članove Predsjedništva koji se biraju na Skupštini, izabrani su: Marijana Fabić Rusak, Branko Herček, Željko Lenart, Ivica Perović i Josip Zubović. Za predsjednika regionalne organizacije Središnje Hrvatske izabran je Siniša Markulin, Sjeverozapadne Hrvatske Zvonimir Sabati, Slavonije Pavo Šarčević, Zapadne Hrvatske Ivo Zrilić i Dalmacije Momir Karin.