Vlada prihvatila većinu zahtjeva poljoprivrednika

Predstavnici Vlade u današnjim su pregovorima prihvatili većinu zahtjeva poljoprivrednika prosvjednika, čiji su predstavnici pozvali na prekid prosvjeda, iako dio poljoprivrednika to za sada ne prihva Dogovorili smo se i vjerujem da ćete biti zadovoljni, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a potpredsjednik Damir Polančec ističe da je dogovoreno 70 do 80 posto onoga što su tražili prosvjednici.

Obraćajući se nakon višesatnih razgovora prosvjednicima okupljenim pred ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva, Polančec je kazao da je dogovorena zaštitna, odnosno minimalna ciljana cijena mlijeka od 2,20 kuna po litri za standardnu kvalitetu. Najavio je i pregovore s HBOR-om i poslovnim bankama o reprogramu ‘poljoprivrednih’ kredita, uvođenje mjere privremene zabrane uvoza mliječnih proizvoda, prije svega sira, kao i isplatu poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa te dogovor oko dinamika isplate.

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, posebno se obraćajući dijelu nezadovoljnih, poručio je kako su postigli ono što su tražili i pozvao prosvjednike da krenu kućama. Na razilaženje prosvjednike su pozvali i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović te predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

Predstavnici Vlade najavili su za ponedjeljak i nastavak pregovora oko problema vezanih uz pšenicu i njenu cijenu. Rezultatima pregovora, naime, nisu zadovoljni upravo ratari, čiji predstavnici traže cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu i za sada nisu spremni otići iz Zagreba.(H)/HKR