Vjeroučiteljica osvojila nagradu na svjetskoj izložbi inovacija

Dejana Babić, vjeroučiteljica Đakovačko-osječke nadbiskupije iz Osijeka, sudjelovala je u srijedu 14. srpnja na primanju u Gradskom poglavarstvu Grada Osijeka, te je gradonačelniku Krešimiru Bubalu, uz ostale nagrađene inovatore, predstavila Zbirku edukacijskih igara za proučavanje Biblije s kojom je osvojila brončanu medalju na INPEX-u, 25. najvećoj svjetskoj izložbi inovacija u Pittsburghu, koja se održavala od 16. do 18. lipnja.

“Radi se o maštovitim društvenim igrama s vjerskim elementima prožetim kršćanskim i općeljudskim vrijednostima iskrenosti, oproštenja, upornosti i darivanja, koje djeca usvajaju i potom koriste kao temeljne vrijednosti u svakodnevnom životu, a prednost inovacije je učenje kroz igru”, rekla je Babić te pojasnila kako je ideja za Zbirku nastala prije 7 godina, a igre su kroz nastavu vjeronauka i rad s djecom postupno usavršavane.

Zbirka je namijenjena djeci od pete i desete godine života i starijima te potvrđuje da se kroz igru najbolje uči, a sadrži posebnu igru “Putujmo Arkom i razveselimo Nou”, u kojoj djeca trebaju točno odgovoriti na što veći broj pitanja i tako dati Noi što više biljaka odnosno životinja. Igra “Kruna” osmišljena je kako bi djeca postala svjesna da samo vjerom i molitvom mogu uspješno proći kroz teškoće života.

U Zbirci se još nalaze puzzle “Djela milosrđa”, igra “Budi vjeran, bit ćeš sretan” koja približava i pojednostavljuje Božje zapovijedi, igra “Upoznaj me” koja djeci i mladima približava Josipa Egipatskog, a posljednja u Zbirci je igra “Svjetlo života” s osnovnim informacijama o životu Isusa Krista.

Za nastanak ove inovacije vjeroučiteljica Babić bila je inspirirana današnjom situacijom u društvu u kojoj se djeca i mladi suočavaju ne samo s teškoćama uslijed suvremenih tehničkih i društvenih promjena, koje djeluju razarajuće na njihove obitelji, već i s teškoćama duhovnog svijeta. Djeci i mladima treba približiti biblijske likove i Krista, i potaknuti ih da s vjerom kroče kroz život, a to je cilj i motiv nastanka zbirke, istaknula je vjeroučiteljica.

Na izložbi inovacija u Pittsburghu Zbirku edukacijskih igara za upoznavanje Biblije predstavili su učenici Klara i Filip Štefanić, pod vodstvom prof. Doris Kopf, prof. dr. sc. Edite Štefanić i prof. dr. sc. Ivana Štefanića, direktora Tehnologijsko-razvojnog centra u Osijeku, a u pripremama za predstavljanje pomogli su i Nikola Kuzmičić, Josip Grizbaher, Stjepan Moškatelo i Zlatko Kraljević.

Po primljenoj nagradi autorica je primila čestitke đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića te pomoćnog biskupa Đure Hranića, kao i njihovu daljnju potporu za komercijalizaciju, na čemu je vrlo zahvalna i što joj predstavlja slijedeći cilj. (ika / gk)