Vjera i likovnost predškolskoga djeteta

 

Odgojitelji u vjeri u predškolskim ustanovama iz cijele Hrvatske okupili su se u petak 9. studenoga u Zagrebu na tradicionalnoj dvodnevnoj Katehetskoj jesenskoj školi, koja se održava na temu “Vjera i likovnost predškolskoga djeteta”. Stručni se skup, na koji je prijavljeno oko 320 sudionika, održava u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, a organizirali su ga Nacionalni katehetski ured (NKU) Hrvatske biskupske konferencije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Na oduševljenje posve ispunjene dvorane Vijenac školu su otvorila djeca iz vrtića “Blažena Hozana” koja su, uz pomoć odgojiteljica iz zagrebačkih katoličkih vrtića, scenskim prikazom “Ribica duginih boja” poručila kako je istinska sreća u nesebičnosti i darivanju, ljubavi i prijateljstvu.

 

Na početku radnoga dijela škole pozdravne su riječi uputili predstavnici organizatora. Predstojnik NKU-a prof. dr. Ivica Pažin naglasio je kako “ova dva dana katehetske škole žele kročiti putem otkrivanja tajni djetetova života, djetetova osjećaja i ljubavi za lijepo”.

 

Uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića skup je pozdravio dr. Denis Barić, naglasivši da je “ovogodišnja škola sljubljena s događajem na razini sveopće Crkve” – Godinom vjere kojoj svoj svojevrsni doprinos mogu dati i djeca na način da svoju vjeru iskažu i kroz likovno izražavanje.

 

Pomoćnica ravnatelja AZOO-a Marijana Toljan naglasila je važnost stručnoga usavršavanja odgojitelja kako bi mogli što kvalitetnije promicati program vjerskoga odgoja. Načelnica Odjela za predškolski odgoj pri MZOS-u Marija Ivanković istaknula je, pak, kako je dobro odgojiti dijete nešto najljepše što se može dogoditi, a odgojitelji – koje je nazvala “draguljima na ovome svijetu” – u to ulažu svoj život.

 

Uvodno je predavanje o temi “Duhovna dimenzija slike – kakve slike komuniciramo djeci predškolske dobi” održao teolog i povjesničar umjetnosti don Anton Šuljić, upotpunivši svoj govor i izvedbom dviju šansona. U prvome dijelu predavanja progovorio je o teologiji slike te je iznio polazišta za razumijevanje i življenje duhovnosti, da bi se zatim naročito zadržao na duhovnosti djece te načinima na koji slike utječu na djecu. Kazavši kako se djeca i sama rado izražavaju slikama, istaknuo je da su njihovi crteži često izraz njihova unutarnjeg svijeta te je stoga važno promatrati i proučavati što simboliziraju elementi u dječjim likovnim radovima.

 

Prvi je dan škole završio razgovorom koji je s akademskom slikaricom i poznatom restauratoricom Almom Orlić, o temi “Estetski odgoj u interakciji s likovnošću”, vodila voditeljica povjerenstva Katehetske škole pri NKU-u Brankica Blažević. Govoreći o ljepoti u umjetnosti slikarica je naglasila kako se ona nalazi u istini i skladu, dodajući da se do nje dolazi tamo gdje umjetnik vjeruje u ono što stvara.

 

Drugoga dana katehetske škole predviđena su dva predavanja. O temi “Dijete i likovno stvaralaštvo” govorit će doc. dr. Antonija Balić Šimrak, dok će prof. dr. Vladimira Štanger-Velički održati predavanje “Literarni i likovni jezik slikovnica vjerskog sadržaja”.

 

Budući da je kao i na svakoj katehetskoj školi značajan prostor posvećen razmjeni iskustava i primjera dobre prakse radom u skupinama, i na ovoj će školi vjeroučitelji sudjelovali u pedagoškim radionicama. Ponuđeno im je čak devet radionica koje prate središnju temu, a najvećim su ih dijelom osmislili upravo sami odgojitelji. (iu, gk)