Viđeno mladunče sredozemne medvjedice


Još jedno mladunče sredozemne medvjedice viđeno je jučer u hrvatskome dijelu Jadranskog mora. Dokaz je to da je ta strogo zaštićena vrsta ponovno prisutna u Jadranu, osobito kod rta Kamenjaka u Istri te u Lošinjsko-creskom arhipelagu. Istaknuto je to u Ministarstvu kulture na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene mjera zaštite tog tuljana toplih mora.

Na tom smo području snimili odraslu ženku, a riječ je o jedinstvenim snimkama za istraživanje sredozemne medvjedice na Mediteranu, izvijestila je biologinja Jasna Antolović, voditeljica grupe Sredozemna medvjedica, čiji su članovi uglavnom biolozi koji sustavno istražuju i promatraju tu vrstu i njezina staništa više od deset godina. Snimke su od 27. veljače 2010., a kako ističe Antolović, još je 1779. godine zabilježeno postojanje sredozemne medvjedice u Jadranu.

Ministar kulture Božo Biškupić najavio je da će ministarstvo nastojati pronaći novac za nadoknadu štete ribarima zbog uništavanja njihova alata, što je biologinja Antolović snažno poduprla ističući da državnu potporu već desetak godina dobivaju ribari u Grčkoj i Turskoj kada im je, u doba okota sredozemne medvjedice, zabranjen pristup njezinim staništima.

Zbog očekivanoga povećanog zanimanja za sredozemnu medvjedicu i turističke sezone, Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Ministarstvom kulture i grupom Sredozemna medvjedica pripremio je i pravila ponašanja. Tako među ostalim ističu da nije dopuštena turistička vožnja čamcima na mjestima gdje se često viđaju medvjedice, a kad ih se vidi, treba zaustaviti plovilo i ostati na udaljenosti od najmanje 50 metara. Posebno naglašavaju da se ne smije ulaziti u morske špilje evidentirane kao staništa sredozemne medvjedice.

Iako je u prošlosti bila rasprostranjena u cijelome Sredozemlju, danas je cjelokupna populacija sredozemnih medvjedica razbijena na desetak manjih, od kojih je najbrojnija u teritorijalnome moru Grčke (na području središnjih Sporada) i susjedne Turske (poluotok Kara Burun). Još se i Maroko, Libija i Tunis mogu pohvaliti pojavama medvjedica u Sredozemlju, a Portugal, Mauritanija i Gambija u Atlantskom oceanu. (HRT)