Veliki broj hodočasnika u Mariji Bistrici slavi današnju svetkovinu

U našem najvećem marijanskom Svetištu slavi se Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Uznesenja BDM na nebo – Velika Gospa, posebno svečano se slavi u Hrvatskom nacionalnom Svetištu MBB-e u Mariji Bistrici. Proslava je započela jučer bdijenjem uz put svijetla i molitvu krunice na bistričkoj kalvariji. Nakon pobožnosti puta svijetla uslijedila je misa u Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca.

Marija je ostavila trag ljubavi

Središnju misu na samu Svetkovinu, nakon pozdravnog govora rektora Svetišta MBB-e preč. mr. Domagoja Matoševića, predslavio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.  ”Marija je ostavila trag u povijesti i postala uzor za nasljedovanje i poticaj za svjedočenje. Ispunila je svoj poslanje i danas slavimo njezinu veličanstvenu sudbinu, a to je Uznesenje na nebo. Naš je životni hod duboko određen našim poslanjem. To smo poslanje otkrivali i neprestano otkrivano osluškujući Boga. Obilježeni smo poslanjem oca, majke, brata, sestre, svećenika, redovnice, redovnika. Određeni smo zanimanjem i pozivom, kojega smo prepoznali i prihvatili u svome životu” – istaknuo je u svojoj homiliji zagrebački nadbiskup.

”Čovjek iza sebe ostavlja trag, trag svojih odabira, koji nužno utječu na ljude oko nas, na društvo u kojem živimo. Danas se pitamo kakav smo trag do sada ostavili i kakav trag želimo ostaviti u svome životu? Trag ljubavi ili trag sebičnosti, posesivnosti i zatvorenosti svoga srca? Marija nam je ostavila trag ljubavi, Isusa Krista. A nama se valja zapitati kakvu baštinu mi ostavljamo generacijama koje dolaze nakon nas? Hoćemo li svojoj djeci i generacijama koje dolaze ostaviti Isusa i Mariju?” – zapitao se Kutleša.

Na misi i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Misi je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji načelnika Općine Marija Bistrica Josipa Miličkog. Mise su još danas u 16, 18 i 20 sati. Nakon Velike Gospe, nastavljaju se hodočašća u Svetište MBB. Tako je u subotu na rasporedu Hodočašće Sisačke biskupije, a u nedjelju tradicionalno vozočašće.