Uskrsna čestitka Kardinala Josipa Bozanića

Draga braćo i sestre!

1. Drago mi je što na ovakav način mogu biti s vama, pohoditi vaše domove, uputiti vam čestitke i sa svima podijeliti radost kršćanskoga srca, koje slavi uskrsnuće Isusa Krista, Boga i Spasitelja.

U središtu kršćanske poruke je smrt i uskrsnuće Isusovo. Sva naša vjera sažeta je u otajstvu Kristova vazma. Glavni navještaj uskrsnih blagdana jest: Isus je uskrsnuo. Krist je živ. On je pobijedio smrt.

Uskrs objavljuje Božju moć, koja naviješta nadu da je po Kristovom uskrsnuću u konačnici pobijeđeno sve zlo svijeta.

Uskrs je naviještaj oslobođenja i spasenja čovjeka. Uskrsli Krist je novi čovjek. U Kristu uskrslom svaki je kršćanin pozvan živjeti novost života.

Krist uskrsli i živi prisutan je u zajednici svojih vjernika. Kršćanska vjera poziva nas na zajedništvo s Kristom u skladu s izabranim geslom za pohod Svetog Oca Hrvatskoj: Zajedno u Kristu.

2. Temeljna svrha skorog Papinog pohoda Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja ove godine, što ga s velikom radošću očekujemo, ukorijenjena je u zadaći koju je sam Isus povjerio Apostolskom prvaku, kad mu je rekao: »Ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću« (Lk 22,32).

Papa dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u vjeri, u uskrsnoj vjeri. Potrebno je da budemo ojačani u sigurnosti da je Isus Krist živ, među nama prisutan. Isusa ljubiti i slijediti ga, daje smisao i puninu ljudskom životu.

To potvrđuje Benedikt XVI. svojom molitvom, svojim svjedočenjem, svojim učenjem i svojim pohodima. U tome je suština dragocjenog dara što ga Papa želi posredovati svojim dolaskom k nama.

3. Posebni povod Papinog dolaska k nama, proslava je Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj Domovini, kao i molitva na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Za svog pohoda Hrvatskoj Sveti Otac će se susresti s predstavnicima svijeta kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike, športa, zatim s predstavnicima vjerskih zajednica te s diplomatima. Na Trgu bana Josipa Jelačića bit će u zajedništvu s mladima. U zagrebačkoj prvostolnici susrest će se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkim kandidatima i kandidaticama. Međutim, središnji i glavni susret sa svim vjernicima bit će sveta misa na zagrebačkom hipodromu, u nedjelju 5. lipnja prije podne.

 

4. Draga braćo i sestre, otkada je Bog po Isusu Kristu ušao u povijest čovječanstva i postao nama sličan u svemu osim u grijehu, kako bi nas učinio dionicima svoga života, sve što se događa u ljudskoj egzistenciji postaje prigoda za osobni susret čovjeka s Bogom.

Predstojeći susreti sa Svetim Ocem, divan su poticaj za življenje ljepote te istine, jer takvi susreti u konkretnom životu uvijek povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost, primanje i darivanje.

Papin pohod Hrvatskoj u Zagrebu usmjeren je svim stanovnicima naše zemlje. Kako ne misliti u ovoj prigodi na činjenicu posebne povezanosti hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom, što je tako duboko obilježilo našu povijest?

Zar još uvijek nije u nama živo ozračje zajedništva i jedinstva koje se očitovalo za nezaboravnih pohoda pape Ivana Pavla II. našoj Domovini? Nije li zadivljujuće što će upravo Benedikt XVI. za tjedan dana, na nedjelju Božanskog milosrđa, 1. svibnja, na veliku radost čitave Crkve, blaženim proglasiti svoga prethodnika u papinskoj službi Ivana Pavla II.?

5. Po svemu tome progovara ljepota naše vjere, koja čovjeku daje novu kvalitetu života. Naime, Benedikt XVI. podsjeća nas da će ljudi uvijek, pa i u ovom našem vremenu tehnologije i globalizacije, trebati Boga koji se objavio u Isusu Kristu uskrslom, kako bismo mi u Kristu naučili živjeti u istini i svojim životom očitovali mjerila prave ljudskosti.

Stoga zajedno s apostolima i mi molimo: »Umnoži nam vjeru« (Lk 17,5).

Draga braćo i sestre, pohod Svetog Oca dar je nama osobno, našoj Crkvi i hrvatskom društvu. Uvjeren sam da ćemo velikodušno odgovoriti tom daru.

Radujući se skorom slavlju s našim papom Benediktom XVI., svim vjernicima koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće želim blagoslovljen Uskrs.

Sretan Uskrs čestitam i svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života.

Svima Sretan Uskrs!