Upute svećenicima i vjernicima za prijave i sudjelovanje na slavljima sa Svetim Ocem “Zajedno u Kristu”

Draga braćo i sestre u vjeri!

Želimo vas još jednom obavijestiti o svemu što smatramo važnim, kako bi susret sa Svetim Ocem, koji s radošću očekujemo, doista bio događaj zajedništva u Kristu te blagoslovljeni početak novog zanosnog kršćanskog života.

Potičemo i pozivamo sve vjernike koji žele sudjelovati na slavljima sa Svetim Ocem da se prijave svojim svećenicima kako bi od njih dobili besplatne ulaznice za ulazak na prostor slavlja. Svećenici će dobiti dovoljno ulaznica, tako da će ih moći podijeliti svima koji se – makar i u zadnji dan – jave za sudjelovanje na misnom slavlju na Hipodromu.

PRIJAVA MLADIH ZA MOLITVENO BDIJENJE NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA U SUBOTU 4. LIPNJA

Dosada se mnogo mladih javilo za ovo slavlje tako da je Trg bana Jelačića popunjen mladim vjernicima. Oni koji su se prijavili redovitim putem, dobit će ulaznice za Trg bana Jelačića i šalove za susret od svojih župnika odnosno povjerenika. Ulaznice su besplatne.
Budući da ima još znatan broj onih koji žele sudjelovati, mogu slobodno doći na trg pred zagrebačkom katedralom. Ondje će biti postavljen video zid i razglas, tako da će svi vjernici u svemu sudjelovati kao i na Trgu bana Jelačića, a nakon bdijenja Sveti Otac će u papamobilu proći Kaptolom pa će ga svi ondje okupljeni moći vidjeti i izbliza.

Za sudjelovanje na bdijenju na trgu pred katedralom nisu potrebne ulaznice. Tu mogu slobodno doći svi koji žele moliti sa Svetim Ocem. Ulazak na trg pred katedralom moguć je ulicom Kaptol i kroz Staru Vlašku.

Tijekom susreta mladih odvijat će se više programa. Mladi koji ranije dođu u Zagreb mogu se okupiti od 11 do 14 sati na Zrinjevcu, oko paviljona, uz pjesmu i glazbu. Ulaz na Trg bana Jelačića moguć je već od 13 sati.

Službeni program Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži započinje u 16.30 sati. U taj program se oko 19.30 uključuje Sveti Otac. Zajedno s njime mladi vjernici će moliti, on će im uputiti prikladne riječi ohrabrenja, vjere i poticaja.

Autobusi mladih koji dolaze organizirano parkirat će se u krugu Zagrebačkog velesajma. Od Velesajma do Trga bana Jelačića mladi će ići pješice kroz pothodnik na željezničkom kolodvoru. Molimo da u svojem kretanju u svemu slijede upute svojih vodiča i postavljenih redara.

Nakon bdijenja na Trgu bana Jelačića vratit će se istim putem na Velesajam. U paviljonima na Zagrebačkom velesajmu bit će im omogućeno noćenje, a oni koji ondje noće dobit će sendvič i vodu. Preporučujemo da što prije legnu na počinak, kako bi sljedeći dan mogli odmorni sudjelovati na misi sa Svetim Ocem.

PRIJAVA VJERNIKA ZA MISNO SLAVLJE NA HIPODROMU U NEDJELJU 5. LIPNJA

Pozivamo vjernike da se prijave svojim svećenicima kako bi od njih dobili besplatne ulaznice. Ulaznice su potrebne kako bi vjernici bili ravnomjerno raspoređeni po označenim poljima na Hipodromu. Bez obzira kojim prijevoznim sredstvom tko dolazio, neka sa sobom ponese ulaznicu. Opet molimo sve da se prijave čim prije, ali ni oni koji zadnji dođu neće biti odbijeni.

Svi koji to žele mogu doći na svetu misu s Papom. Na ulazu na prostor slavlja dobit će od redara liturgijski vodič koji će im omogućiti praćenje svete mise.
Na Hipodromu će u poljima bližima oltaru biti osigurani prostori za invalide
i redovnice.

Zato molimo invalidne osobe da se prijave osobno ili preko svojih udruga u tajništvo Odbora kako bi dobili za njih predviđene ulaznice. Invalide mogu pratitelji dovesti osobnim automobilima do njihovog ulaza, označenog na ulaznici. Od tog mjesta se u pratnji dovoze do osiguranog prostora pred oltarom. Na Hipodrom će se moći ulaziti već od pola noći. Od 3 sata počinje pretprogram ispunjen molitvama, pjesmama i meditativnim tekstovima.

Preporučujemo svima da dođu što ranije, kako se ne bi u zadnjim satima stvarala prevelika gužva na ulazima. Osim toga oni koji ranije dođu bit će bliže oltaru! Bilo bi dobro da do 8 sati svi vjernici budu na svojim mjestima. Ulaznice će biti označene bojom i brojem polja. Svi označeni koridori za prolaz moraju biti slobodni tijekom mise. U svemu poštujte upute redara, koji će biti vidljivo obilježeni.


ŠTO SE SMIJE UNOSITI NA PROSTOR SLAVLJA, A ŠTO NE?

Preporučujemo vjernicima da ponesu sa sobom neko pokrivalo za glavu za slučaj jakog sunca i da za slučaj kiše nabave kišne kabanice, najbolje one za jednokratnu uporabu. Smiju sa sobom ponijeti hranu koja nije podložna brzom kvarenju. Voda se smije nositi u prozirnim plastičnim bocama. Vjernici koji trebaju redovito piti lijekove neka obvezno sa sobom ponesu svoje lijekove. Župne zajednice mogu imati ispisane transparente s imenom svoje župe ili skupine, da se lakše orijentiraju nakon misnog slavlja.

Za vrijeme mise svi transparenti moraju biti spušteni, da ne ometaju pogled. Dopušteno je nositi zastave župa, udruga i pokreta. Nosači zastava bit će raspoređeni na samom rubu liturgijskog prostora, kako ne bi zastavama zaklanjali pogled drugima. Smije se unijeti podmetač za sjedenje, sklopivi stolčić ili slično. Preporučujemo vjernicima da nose samo ono što im je nužno potrebno, kako se zbog viška stvari ne bi odugovlačio pregled i ulaz.

Nije dopušteno unositi alkohol, metalne predmete, oružje, staklene boce, kišobrane i sve ono čime bi se mogla nekome nanijeti ozljeda. Takve predmete policija će na ulazu u štićeni prostor oduzimati. Osim natpisa župa ili skupina nije dopušteno unositi druge transparente i isticati ih za vrijeme misnog slavlja. Susret na Hipodromu je euharistijski i tu nema mjesta reklamiranju. Nije dopušteno dolaziti pod utjecajem alkohola.


PRIJAVA SVEĆENIKA

Akreditacije i ulaznice potrebne su za svako slavlje, stoga molimo svećenike da ih bezuvjetno ponesu sa sobom. U Zagrebačkoj nadbiskupiji akreditacije i ulaznice dijelit će se preko dekanatskih ureda. Dekani će telefonom biti obaviješteni o tome kada mogu podići ulaznice te ih podijeliti svećenicima u dekanatu, a oni svojim vjernicima. Ulaznice za vjernike svih drugih (nad)biskupija bit će dostavljene posredstvom Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u (nad)biskupijske ordinarijate.

Svećenici trebaju sa sobom za svetu misu ponijeti albu. Na ulazu u prostor za koncelebraciju dobit će bijelu štolu i liturgijski vodič. Dobro je da za slučaj kiše ponesu kišnu kabanicu, a za sunčano vrijeme bijelu kapu, da se zaštite od sunca.

Pripremljeno je 500 posuda za pričešćivanje, koje će biti prikladno raspoređene u kapelicama na samom prostoru. Molimo svećenike da budu na raspolaganju za tu svetu službu te postupe prema uputama redara. Svećenici koji će pričešćivati zadnji će se pričestiti, u kapelicama gdje će odlagati Presveto.
Redovnice se ne moraju akreditirati za Hipodrom, već je dovoljno da se jave kako bi dobile ulaznicu i došle na svoje određeno mjesto.

PRIJAVE ZA VEČERNJU U KATEDRALI

Na molitvu večernje u katedrali pozvani su isključivo svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice. Svi koji žele sudjelovati na molitvi večernje obvezno se moraju akreditirati i dobiti ulaznice. Podaci za akreditaciju su isti kao i za Hipodrom. U katedrali svi trebaju biti najkasnije do 16 sati. Na ulazu u katedralu dobit će liturgijski vodič za sudjelovanje u molitvi.

Biskupijski svećenici i bogoslovi za sudjelovanje u katedrali trebaju biti obučeni u reverende, a redovnički u svoje redovničke habite. Prednost ulaska u katedralu imaju bogoslovi, sjemeništarci, kandidati i kandidatice. Ostali vjernici mogu također sudjelovati u molitvi večernje, jer će pred katedralom biti podignut video zid te će u svemu moći pratiti molitvu i nagovor Svetog Oca. Dolazak pred katedralu je slobodan.

PRIJEVOZ

Prijevoz organizira svaka župa ili dekanat, ili nad/biskupija za sebe. U bližoj okolici Hipodroma osigurano je preko 2 200 mjesta za parkiranje autobusa. Nakon što svećenici jave s koliko autobusa dolaze, bit će im uz ulaznice dostavljene i upute kako doći do svojeg parkirališnog mjesta, te kako s tog mjesta doći do Hipodroma. Autobusi će ostati na svojim mjestima, a da ih vjernici lakše pronađu, neka budu vidljivo obilježeni imenom župe. Parkiranje osobnih automobila za invalide bit će moguće na istočnom dijelu Zagrebačkog velesajma, uz zgradu INE, a autobusa u Gavranovoj ulici.

Tko dolazi svojim osobnim automobilom u Zagreb, treba računati da će promet biti bitno ograničen, osobito u prostoru oko Hipodroma, te stoga treba računati na udaljenije parkiralište. Ako koji dekanat organizira dolazak vlakom, to treba osobno dogovoriti s predstavnikom Hrvatskih željeznica, a to znači u koje vrijeme, i odakle vlak polazi, te mjesto gdje će hodočasnici izaći kao i gdje će se opet ukrcati na vlak. HŽ će za tu prigodu bitno smanjiti cijenu karte, toliko da pokrije svoje troškove. Preporučujemo vjernicima od Zaprešića do Dugog Sela da čim više koriste prijevoz gradskom željeznicom.

Odbor Zagrebačke nadbiskupije ne organizira prijevoz vjernika. To je obveza župnika. Sva parkirališna mjesta udaljena su oko pola sata hoda, što ne predstavlja veći problem za dolazak na Hipodrom.
Pozivamo vjernike grada Zagreba da što više dolaze pješice. To se osobito odnosi na Novi Zagreb kao i bližu okolicu Hipodroma. Autobusi ZET-a, kao i tramvaji vozit će u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kao u vrijeme radnog dana u najgušćem prometu.


SLUŽBE NA MJESTIMA SLAVLJA

Kako na Trgu bana Jelačića tako i na Hipodromu o hodočasnicima će brinuti zdravstvene ekipe liječnika i medicinskih sestara. Uz mjesta slavlja bit će postavljene poljske bolnice, a među hodočasnicima bit će raspoređene medicinske sestre, među kojima i mnogo časnih sestara. One će na sebi imati vidljiva obilježja. U slučaju potrebe rado će vam izaći u susret.

Na ulaznicama koje će vjernici dobiti bit će označena mjesta hitne pomoći, sanitarnih čvorova i ostali sadržaji potrebni za lakše snalaženje hodočasnika. Oko 1 000 redara, dragovoljaca, pomagat će u lijepom i funkcionalnom odvijanju slavlja te vas usrdno molimo da poštujete njihove upute.

DOČEK SVETOG OCA NA ULICAMA GRADA ZAGREBA

Pozivamo vjernike da nakon što policija objavi kojim će ulicama i u koje vrijeme Sveti Otac proći u papamobilu, iziđu na ulice našega lijepog Zagreba i da svojim prisustvom pozdrave dragoga Gosta te i na taj način zahvale na njegom dolasku i ohrabrenju koje nam pruža.

Draga braćo svećenici, bogoslovi i sjemeništarci, redovnici i redovnice, redovnički kandidati i kandidatice, dragi vjernici!
Petar naših dana, papa Benedikt XVI. prekoračio je svoj prag i dolazi nam u susret u našoj domovini Hrvatskoj.

Prekoračimo i mi svoj prag, prag ugodnog doma, prag komotnosti i iziđimo mu u susret. To je najsvečanija misa koju možemo doživjeti u svojoj Domovini i ni s čime se u svojoj važnosti ne može mjeriti. Molimo da pohod Svetog Oca bude sretan i blagoslovljen, da se probudi nova nada, uzdigne ponos i ostvari crkveno i narodno zajedništvo u Kristu.

U ime Odbora Zagrebačke nadbiskupije sve vas pozdravljam kršćanskim pozdravom: Hvaljen Isus i Marija.

 


Predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije
za pripremu pohoda Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj:

mons. Mijo Gorski
pomoćni biskup zagrebački
 

KONTAKT:

Adresa: Kaptol 31, 10000 Zagreb
Tel: +385 (1) 48 94 881
Fax: +385 (1) 48 94 832
E-adresa: papa@zg-nadbiskupija.hr
Internet: www.papa.hr