U Vatikanu će se održati međunarodni kongres o sportu i duhovnosti – sudjeluje i Domagoj Matošević

U Vatikanu će se od 16. do 18. svibnja ove godine održati međunarodni kongres na temu “Sport i duhovnost. Uključiti život u igru”, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u petak, 3. svibnja, prenosi IKA.

Tom prigodom u Tiskovnom uredu Svete Stolice idući tjedan, u ponedjeljak 6. svibnja održat će se konferencija za tisak na kojoj će sudjelovati pročelnik Dikasterija za kulturu i odgoj, kardinal  José Tolentino de Mendonça, zatim francuska veleposlanica pri Svetoj Stolici gđa Florence Mangin, profesor filozofije sporta na rimskom sveučilištu Università di Roma dr. Emanuele Isidori, te sportaš paraolimpijac Arturo Mariani.

Na tiskovnoj konferenciji će sudjelovati i Alessando Tappa, član Izvršnog vijeća neprofitne organizacije “Sport senza Frontiere” (“Sport bez granica”) koji će ukratko predstaviti taj sportski događaj.

Papa Franjo je u više navrata istaknuo kako sport može biti sredstvo susreta, formacije i posvećenja. Tako u poruci prigodom objavljivanja dokumenta „Dati najbolje od sebe. O kršćanskom pogledu na sport i osobu“ Dikasterija za laike, obitelj i života Papa ističe kako u kulturi u kojoj dominiraju individualizam i jaz između mlađih naraštaja i starijih osoba, sport je povlašteni prostor oko kojeg se ljudi susreću bez ikakve razlike u rasi, spolu, religiji ili ideologiji i gdje možemo doživjeti radost zajedničkog natjecanja radi postizanja zajedničkog cilja, sudjelujući u timu gdje se uspjeh ili poraz dijeli i nadilazi; to nam pomaže odbaciti ideju da do cilja možemo doći fokusiranjem isključivo na sebe same.

Sport ima također odgojnu ulogu, primjećuje Papa te dodaje: Možda danas više no ikada moramo svoj pogled upraviti na mlade, jer što se prije započne odgojni proces lakše će teći cjeloviti razvoj osobe kroz sport. Znamo kako nove generacije gledaju na sportaše i nadahnjuju se na njima! Stoga je nužno sudjelovanje svih sportaša, svih dobi i razina, da oni koji su dio svijeta sporta budu drugima uzor u vrlinama poput velikodušnosti, poniznosti, žrtvovanja, postojanosti i veselja. Jednako tako, oni bi trebali dati svoj doprinos njegovanju duha zajedništva, poštivanja, zdravog natjecateljstva i solidarnosti s drugima. Bitno je da svi budemo svjesni važnosti koju u bavljenju sportom ima primjer, jer dobar plug na plodnoj zemlji pospješuje žetvu, pod uvjetom da se ovu obrađuje i da je posao napravljen kako treba.

Važno je donositi, približiti tu radost koju prenose sportovi, a to nije ništa drugo već otkrivanje ljudskih potencijala koji nas potiču otkrivati ljepotu stvorenog svijeta i samog ljudskog bića, stvorenog na Božju sliku i priliku. Sport može otvoriti put Kristu u onim mjestima ili sredinama u kojima, iz raznih razloga, nije moguće izravno ga naviještati; a osobe, svojim svjedočenjem radosti, kroz timske sportove, mogu biti glasnici Radosne vijesti, ističe Papa. Na kongresu će sudjelovati i preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta MBB-e u Mariji Bistrici i kapetan hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i sam sportaš, koji se u ranoj mladosti aktivno bavio rukometom.