U Splitu svečano otvoreni 8. Dani kršćanske kulture

U subotu 24. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu svečano su otvoreni 8. Dani kršćanske kulture, koji će se do 3. travnja osim u Splitu odvijati i u Dubrovniku i Šibeniku, a od ove godine po prvi put i u Zadru.

Svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova, među kojima generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćubelić, izaslanica ministrice kulture mr. Vanja Kovačić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanica gradonačelnika Grada Splita dogradonačelnica Anđelka Visković i brojni drugi, a program je pjesmom uveličala Klapa Žrnovnica pod vodstvom Marka Marina.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja manifestacije, direktora nakladne kuće Verbum Mire Radalja, i drugih visokih uzvanika, manifestaciju je mons. Ćubelić koji je tom prigodom nazočne pozdravio “s velikom radošću i opravdanom nadom da će 'Dani kršćanske kulture' nastaviti svoju vrijednu tradiciju i pozitivan evanđeoski odjek na hrvatsko narodno biće danas, kao što je to bilo i tijekom čitave naše četrnaeststoljetne opstojnosti na ovom tlu”.

Ulaz na sve sadržaje Dana kršćanske kulture je slobodan.
Program manifestacije može se pronaći na adresi: www.danikrscanskekulture
.info. Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima što se marljivo trude oko tog pothvata mons. Ćubelić je rekao: “Posebno nam je drago da upravo vjernici laici svjedoče kršćanski identitet sve vidljivijim doprinosom na raznim područjima društvenog života” te dodao da ono što je papa Ivan Pavao II. svojim nastupnim govorom poručio svijetu riječima “ne bojte se, otvorite vrata Kristu” vrijedi i za pregaoce na području kulture.

To je najpotrebniji poziv srcu svakoga pojedinca i naroda, Europe i svijeta, poglavito svijeta odgoja, kulture i sredstava društvene komunikacije, zaključio je mons. Ćubelić.

Po otvaranju manifestacije akademik Nenad Cambj otvorio je izložbu slika akademskog slikara Mile Skračića pod nazivom “Križ – odgovor ništavilu vremena”. U Kinoteci Zlatna vrata u Splitu otpočeo je filmski dio programa prikazivanjem dokumentarnih filmova “Poljički pastir u pastvi Gradišća” redatelja Srđana Segarića te “P. Ante Gabrić, SJ i njegova druga domovina” autora Jerka Bana.

Do zatvaranja na kojem će akademiku Josipu Bratuliću biti dodijeljena nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi Dane kršćanske kulture obilježit će preko sedamdeset kulturnih događaja i tristotinjak sudionika manifestacije u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku.

Bogatstvo i raznovrsnost kulturnih sadržaja kršćanskog nadahnuća ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” ukazuju na kulturno bogatstvo koje baštinimo, ali isto tako pokazuju da i danas iz tog istog nadahnuća autori stvaraju vrijedna kulturna i umjetnička djela. (ika / gk)