U Rio de Janeiru započele pripreme za Svjetski dan mladih 2013.

U gradu Rio de Janeiro traže se mjesta pogodna za Svjetski dan mladih koji će se održati od 23. do 28. srpnja 2013. i na kojemu će sudjelovati i papa Benedikt XVI.

Nadbiskupija Rio očekuje prijedloge državne i crkvene radne skupine, oformljenih upravo u tu svrhu, izjavio je nadbiskup Orani-Joao Tempesta na nedavnom susretu s novinarima. Do Uskrsa 2012. bit će potvrđena mjesta Papinih putovanja tijekom srpnju 2013. Još nije moguće predvidjeti ni približan broj sudionika na susretu, ali nadbiskup očekuje veliki broj domaćih mladića i djevojaka, kao i mladih sudionika iz okolnih zemalja. Izborom najpogodnijeg mjesta za susret žele se izbjeći problemi oko smještaja i opskrbe sudionika, kojih je bilo tijekom skupa u Madridu.

Jedna od važnih tema Svjetskog dana mladih mogao bi biti problem droge. Crkva svojim pastoralnim radom pokušava preventivno djelovati na taj gorući problem cijeloga društva. Država sa svoje strane nedavnim uhićenjima i drugim vojno-policijskim akcijama želi ukloniti trgovce drogom s ulica Ria, nastojeći sudionicima predstojećih susreta omogućiti siguran boravak u Brazilu.

Crkva u Brazilu pokušava ujedno smanjiti siromaštvo i olakšati život desecima tisuća ljudi koji žive na rubovima velikih gradova, smješteni u favele. Crkveni djelatnici pomažu siromašnima i beskućnicima, upućuju ih u njihova prava, pružaju im potporu kod traženja zaposlenja, poučavaju djecu i mlade u crkvicama, malim školama i dječjim vrtićima smještenima unutar samih favela.

Nadbiskup Tempesta dodao je da se Rio već priprema i za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. te za Olimpijske igre koje će se ondje održati 2016. godine. (ika / gk)