U novome broju Glasa Koncila pročitajte…

 “Bešćutni političari” – takav je naslov urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić dao svom komentaru u novome broju ovoga katoličkog tjednika, 34. u ovoj godini, koji je izišao nakon dvobroja u povodu Velike Gospe.

Urednik se u komentaru osvrće na nekoliko fenomena. Jedan od njih je guranje Hrvatske u tzv. “regiju” unatoč ulasku u Europsku Uniju i umjesto nalaženja načina i traženja pogodnosti u novim okvirima kako bi se izvuklo zemlju iz gospodarske krize.

Među pojavama na koje se komentar osvrće su i sporni Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, porezna presija kao i bešćutan odnos prema seljacima koji prosvjeduju.

“Sadašnja odsutnost solidarnosti s pojedinim društvenim skupinama koje se bore za golo preživljavanje sigurno će doći na naplatu kad će dubinu krivog puta neizbježno osjetiti još veći broj hrvatskih građana”, kaže između ostaloga mons. Miklenić.
Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Novi broj Glasa Koncila poziva na čitanje, na naslovnici, izvještajem s nacionalne proslave 1700. obljetnice Milanskog edikta. Proslava je održana u Rakovici. Pitanje vjerske slobode i slobode savjesti danas u Hrvatskoj postavio je u svojoj propovijedi predsjedatelj slavlja zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić, koji je između ostaloga izrazio podršku inicijativama koje “promiču ustavno pravo roditelja da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece” te onima “koje se zalažu da se zaštiti brak kao ustanova jednog muškarca i jedne žene”.

Spomenuo je kardinal i “kninski slučaj”. Dakako, riječ je o otkazu – i kasnijem povlačenju te odluke – primalji Jagi Stojak koja je uime svoje savjesti odbila sudjelovati u pobačaju. Taj slučaj našao je svoj odraz u više tekstova u Glasu Koncila, a tekst u kojemu se prenose izrazi podrške, između ostalih i hrvatskih biskupa koji su se na slučaj osvrnuli u propovijedima na Veliku Gospu, potpisao je urednik mons. Miklenić.

Umjesto klasične reportaže Glas Koncila u br. 34 iznosi svjedočanstva i promišljanja biskupa mons. Dražena Kutleše i biskupa u miru mons. Ivana Milovana te brojnih svećenika u Porečkoj i pulskoj biskupiji uoči beatifikacije Miroslava Bulešića. Životno svjedočanstvo svećenika kojega su iz mržnje prema vjeri ubili komunisti ima što reći Crkvi i društvu, pa ga je stoga vrijedno bolje upoznati – dna je od niti vodilja koje se naziru u prilogu.

Među najsnažnije tekstove u novomebroju svakako spada i intervju s dr. Vukom Brigljevićem, znanstvenikom s Instituta “Ruđer Bošković” i ženevskoga CERN-a, koji sudjeluje na istraživanjima vezanim uz Higgsov bozon (“Božja čestica”). Osim što govori o samim istraživanjima, znanstvenik progovara i o mjestu koje u njegovom ljudskom i profesionalnom životu ima vjera.

Novi broj Glasa Koncila, nadalje, između ostaloga ilustrira stav kršćana u Egiptu prema najnovijim događajima. Krešimir Cerovac u rubrici “Teološki osvrt” progovara o korupciji i vjerničkome stavu prema toj pojavi, a o europskoj (u okvirima EU-a) inicijativi potpisivanja potpisa za zaštitu embrija “One of us” govori ravnateljica Hrvatskog saveza za život “Cro-Vita” prof. dr. Jasenka Markeljević. (dg, gk)