U novom broju Glasa Koncila pročitajte…

slika

Novi broj Glasa Koncila, 31. u tekućoj godini, s nadnevkom od 31. srpnja, na prvoj stranici donosi sliku i vijest o ređenju 49. šibenskoga biskupa Tomislava Rogića, naslovljenu: “Vjernički puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri”. Dirljive su i iskrene riječi novoga biskupa koje je izgovorio u nastupnom govoru: “Da sam došao zbunjen i sa zebnjom, neću kriti. Ali se ta zebnja topila i topi svakoga dana sa svakim susretom, svakim novim poznanstvom. Sve i u svemu Krist! Neka tako počne, neka tako traje i neka se u Spasitelju po njegovoj volji dovrši. Vjernički puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć”.

Povod komentaru “Zašto nema trijumfa nakon presude”, koji u ovom broju potpisuje zamjenik glavnoga urednika Branimir Stanić, odluka je zagrebačkoga Županijskoga suda kojom je u cijelosti poništena presuda bl. Alojziju Stepincu na montiranom političkom procesu 1946. godine, zbog, kako se izrijekom navodi u obrazloženju odluke, osvete onodobnih komunističkih vlasti kardinalu Stepincu, moralne diskvalifikacije njega i Katoličke Crkve. Razloge zašto nema trijumfa nad jednom “oslobađajućom” presudom Stanić vidi u činjenici da se iz nje ne može “dovoljno razotkriti i povijesna istina za kojom hrvatsko društvo već dugo vapi, koja se sustavno onemogućava, a na što Crkva već dugo upozorava jer stalo joj je da društvo napokon u potpunosti prodiše”.

U središnjem intervjuu naslovljenom: “Hrvatska mora omogućiti ljetovanje i svojoj ‘socijali'” mr. Vlasta Klarić, turistička djelatnica i glavna tajnica Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske, očekivano govori o aktualnim problemima u turizmu, ali dodirujući i moralni kontekst: “Hedonizam i pojednostavnjenje tržišno orijentiranoga društva doveli su do pojednostavnjenja turističke ponude koja odiše zabavom, uzbuđenjem, doživljajem, ali ne dovodi do nove energije, zadovoljstva i ispunjenja. Nije svrha odlaska na putovanje skupljanje doživljaja koje bismo kolektirali poput razglednica, nego je svrha ishod koji iskustvo donosi, odnosno preobrazba koju iskustvo unosi u naš život”.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Iznimno je zanimljiv osvrt dr. Marijana Biškupa uz blagdan bl. Augustina Kažotića: “Kako je papa štitio zagrebačkoga biskupa od nasilnika”. U njemu osvjetljava povijene okolnosti i razloge Kažotićeva obraćanja papi Klementu VI. za pomoć zbog samovolje velikaša koji su iskoristili indiferentnost ugarsko-hrvatskoga kralja Karla Roberta, pljačkajući diljem zemlje, posežući pri tome i za crkvenim dobrima.

“Vrijeme športskoga ponosa i političkoga crvenila” već na prvi pogled intrigantan je naslov kolumne “Zapažanja” Đurđice Lieb u novom broju. U njoj podsjeća na svojevrsni kontrapunkt športa i politike: “Premda je ljeto, ozbiljne stvari ipak se događaju, posebno u politici, ali postoje i oni koji se bore na druge načine, športom. Treba istaknuti tenisača Ivu Karlovića… U Hrvatskoj je bilo pokušaja da se obilježe grobišta i ekshumiraju posmrtni ostatci te popišu žrtve, ali taj je pokušaj propao zbog političkih pritisaka pa saborska komisija posao nije dovršila.” Osvrnula se i na jednu pojavu za koju se mislilo da je već odavno bačena na povijesno smetlište: “Kad se pomislilo da su vremena u kojim je nekima smetao zvuk crkvenih zvona prošlost, pojavili su se protivnici izgradnje crkve bl. kardinala Alojzija Stepinca u istoimenoj župi na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici, koja se našla na udaru dijela stanovnika toga naselja koji javnost dezinformira da će njezinom izgradnjom nestati park u kojem se igraju djeca”.

“(Pre)laka dostupnost svih vrsta droga” naslov je rubrike Jadranke Pavić “Put u slobodu”, temeljem rezultata istraživanja “Dostupnost i cijene ilegalnih droga u Republici Hrvatskoj” koje su donijeli znanstvenici s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s organizacijama civilnoga društva te uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Objavljeno je i stručno mišljenje Ivana Čelića, psihijatra, koji tvrdi da vjera usađuje pozitivne vrednote: “Iznimno je mala vjerojatnost da će ovisnikom postati osoba koja se osjeća voljenom i koja voli, koja za sebe vjeruje da njezin život ima smisla. Vjera u čovjeka usađuje pozitivne vrednote, odgaja ga da postaje bolji. Logično je da će u takvim okolnostima čovjek imati stabilniji psihički život. Premda vjera nije sigurnosni mehanizam koji čovjeka štiti od različitih psihičkih poremećaja, jer psihički obolijevaju i vjernici i nevjernici, iskustvo mi pokazuje da je lakše govoriti o patnji i teretu bolesti onomu tko je vjernik. Vjera ne uklanja patnju, ali je čini podnošljivom”.

Od domaćih vijesti vrijedi spomenuti posjet djece Srebrenice Hrvatskoj, otvorenje nove socijalne posluge u Donjem Miholjcu i dr.

O životu župe Krista Kralja u zagrebačkom Trnju, koja ima oko 7000 vjernika, u reportaži nadnaslova “Nedovršena, ali sretna priča metropole” piše Tomislav Šovagović. (tv, gk)