U novom broju Glasa Koncila pročitajte…

slika

“Zaustaviti ‘bijelu kugu’, bolest koja je postala epidemija” – tim poprilično alarmantnim naslovom na prvoj stranici, otvara se novi broj Glasa Koncila 18. u tekućoj godini s nadnevkom od nedjelje 1. svibnja. Riječ je opširnom izvješću o Drugome nacionalnom studijskom danu za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji, u kojemu je sudjelovalo sto i šezdeset bračnih parova, obitelji s djecom i svećenika iz 16 hrvatskih biskupija te predstavnika BK-a Bosne i Hercegovine u petak i subotu 22. i 23. travnja u Vikarijatu Osijek. Promišljajući o okvirnoj temi: “Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskoga poslanja” nadbiskup Đuro Hranić je upozorio: “Posljednjih su nam godina počele odlaziti i mlađe obitelji. Sela su nam postala starački domovi, a škole ostale prazne. Majčinstvo i očinstvo uzvišeni su dar Božji po kojemu čovjek postaje suradnik Boga Stvoritelja. Čovjek ne može ostaviti iza sebe ništa tako vrijedno ni uzvišeno kao što je novi ljudski život”

U redovitom komentaru glavni urednik Ivan Miklenić zaključuje da reformu obrazovanja treba odgoditi naslanjajući se na intervju, za novi broj Glasa Koncila, s mr. Petrom Marijom Radeljom, koji tvrdi da »cijeli pothvat nije ni legitiman ni legalan«. Taj katolički intelektualac koji prati sva događanja oko te »reforme« navodi koji su sve važeći hrvatski zakoni prekršeni, te ističe da je cijeli projekt plod »političke samovolje«, u kojoj je izostala »raščlamba stanja u kojem se nalazi odgojno-obrazovni sustav« i »procjena odgojno-obrazovnih potreba« pa je »na djelu nedonesena, ali stvarna strategija kojom se mladi školuju za odlazak u inozemstvo«. Te izgovorene tvrdnje – upozorava urednik Miklenić – ako ne budu argumentirano opovrgnute, nikoga imalo dobronamjernoga u Hrvatskoj ne bi smjele ostaviti ravnodušnim, a osobito ne odgovorne na vlasti, budući da je reforma obrazovnoga sustava sudbinski važna ne samo za buduće naraštaje hrvatske nacije, nego i za čitavu hrvatsku naciju, za njezin opstanak, budućnost i identitet.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Pozornost će čitatelja sigurno privući poruka: “Mora zaživjeti ravnopravnost pojedinaca i naroda”, koju su domaćoj i svjetskoj javnosti u utorak 19. travnja uputili katolički biskupi u Bosni i Hercegovini. U njoj se uz ostalo ističe: “U mnogočemu Daytonski sporazum danas sprječava napredak, onemogućava uspješno poslovanje i razmjenu dobara, frustrira ljude i guši optimizam. Stoga smatramo da ovu zemlju treba preurediti tako da u njoj, na svim razinama organiziranja i na cijelom području, zaživi ravnopravnost pojedinaca i naroda.”

U rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi” progovara Lana Lamot, volonterka pohoda tijela sv. Leopolda Mandića svjedočeći: »Na Tajland nisam htjela jer ne mogu bez mise«. U “Zapažanjima” Đurđica Ivanišević Lieb postavila je pitanje: “Zar baš ništa ne može motivirati na čitanje?”, a Stjepan Androić u rubrici “Propisi – pravo – pravda” donosi novosti iz mirovinskoga osiguranja.

“Oaza mira Dalmatinske zagore čezne za životom” naslov je reportaže, koja donosi zanimljivu priču iz župa Ogorje i Zlopolje u Šibenskoj biskupiji. (tv, gk)