U Božićnoj akciji „Za 1000 radosti“ 2011. Hrvatski Caritas poručuje OTVORI VRATA SRCA!

Hrvatski Caritas devetu godinu zaredom pokrenuo je nacionalnu Božićnu akciju „Za 1000 radosti“, akciju prikupljanja pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj. Ove su godine u središtu pozornosti obitelji u kojima su oba roditelja-hranitelja nezaposleni.

Mnoge se obitelji u Hrvatskoj sve teže nose s teškoćama, neimaštinom, bolesti. A obitelji koje su već godinama iscrpljene siromaštvom – u vremenima ekonomske krize čije posljedice već nekoliko godina osjeća i društvo u cjelini – osobito sada trebaju snažnu podršku sviju. Upravo stoga slogan ovogodišnje akcije glasi: OTVORI VRATA SRCA! Hrvatski Caritas nastoji angažirati i motivirati za pomaganje potrebnima sve razine društva jer u rješavanju problema siromaštva svi mogu doprinijeti i svatko ima svoje mjesto i odgovornost, koje drugi ne može zauzeti.

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti:
•    novčanom donacijom na ž.r. 2340009-1510126452 (za građane poziv na br. 12 , za škole poziv na br. 11, za poslovne subjekte poziv na br. 10 – OIB 60100836848) 
•    uplatom putem interneta na www.caritas.hr
•    donacijom proizvoda ili usluga
•    pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.15 kn, PDV uključen).

Slogan ovogodišnje akcije proistekao je iz poruke pape Benedikta XVI. tijekom posjeta Zagrebu u lipnju 2011. koji je tada poručio: „Velikodušno primajte one koji kucaju na vrata vašega srca, nudeći svakome darove koje vam je božanska dobrota povjerila.“

Osnovni cilj akcije „Za 1000 radosti“ jest prikupljanje pomoći (u novcu, proizvodima i uslugama) za obitelji u potrebi. No akciju, osim osnovnoga, pokreću i drugi ciljevi: ojačati u društvu temeljne kršćanske i humane vrijednosti Božića: ljubav, nesebičnost, solidarnost, mir, brigu za drugoga. Akcijom se osobito želi potaknuti djecu i mlade da se, u skladu sa svojom dobi, uče preuzimati suodgovornost za one koji ne mogu bez tuđe pomoći, uče se konkretno pomagati, mijenjajući tako svijet oko sebe. U ovogodišnjoj akciji za djecu i mlade proizvedeni su straničnici (bookmark, označivač stranica) koji, osim svoje izvorne uporabe, služe i prikupljanju novčane pomoći, ali su istovremeno i nosači poruke „OTVORI VRATA SRCA! Uz suglasnost i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj već je dostavljeno gotovo 600.000 straničnika kako bi se među djecom, učiteljima, profesorima, školskim osobljem i njihovim prijateljima proširila poruka akcije i prikupila novčana sredstva namijenjena obiteljima.

Prikupljenu pomoć, Hrvatski Caritas, putem mreže biskupijskih i župnih Caritasa, distribuira najugroženijim obiteljima diljem Hrvatske. Pritom podupire i javne kuhinje, ustanove koje skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr. Obiteljima u potrebi pomaže se u nabavi hrane, plaćanju režija, kupnji lijekova, liječenju ili kupnji medicinskih pomagala, poboljšanju nekvalitetnih stambenih uvjeta, podmirenju troška toplog obroka za školsku djecu ili se novčano pomaže obiteljima pogođenima nezaposlenošću, dugovima, bolešću ili smrću roditelja.

Vlada RH, koja akciju „Za 1000 radosti“ podupire od njena početka 2003., u ovogodišnju se akciju uključila donacijom 200.000 kn, a Privredna banka Zagreb – s g. Božom Prkom kao predsjednikom Uprave, koji je 2003. bio i jedan od inicijatora pokretanja akcije, uključila se donacijom 500.000 kn.