Trsat: Održan Euharistijski kongres Riječke nadbiskupije

Euharistijskim kongresom na Trsatu proslavila je Riječka nadbiskupija u nedjelju 26. rujna desetu obljetnicu postojanja. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem i biskupima Riječke metropolije. Zbog kiše slavlje je prebačeno s Perivoja Gospe Trsatske u obližnju sportsku dvoranu Mladosti koju je u potpunosti ispunilo 5000 vjernika.

Kardinal Bozanić je u homiliji istaknuo važnost nedjeljne mise za vjernike. “Dragi vjernici, nipošto ne zaboravimo da je nedjelja dan Gospodnji. Nije posrijedi samovolja Crkve kad od nas zahtijeva sudjelovanje na nedjeljnoj misi. Nije to izvana nametnuta obveza, nego pravo kršćana da sudjeluju u euharistijskom zajedništvu s Gospodinom. Nedjeljno zajedništvo s Gospodinom doista nije teret, nego milost, dar koji nam rasvjetljuje čitav tjedan. Uostalom, dragi vjernici, sami sebe varamo kad odbacujemo tu milost, jer 'čovjek živi o svakoj riječi što izlazi iz usta Gospodnjih'.”
Slaviti misu znači prepoznati da samo Bog daje čovjeku beskrajnu sreću i neprolazan mir, poručio je propovjednik. Istaknuo je i karitativnu dimenziju euharistije. Ona je poticaj za karitativno djelovanje, nadahnuće za susret s drugim i pomoć onima u potrebi. “Ako živimo zajedništvo s euharistijskim Kristom, trajno ćemo imati otvorene oči za potrebe drugih. Onaj tko živi za drugoga, a ne za sebe, postaje euharistijskim čovjekom, sposobnim mijenjati svijet. Kršćanin i kršćanka u svijetu znak su pretvorbe koja se događa na našim oltarima, u našim zajednicama. Euharistija je živo događanje po kojem se neprestano zbiva nastajanje Crkve. Euharistijski kongres Riječke nadbiskupije poziv je svima nama na dosljednost kršćanskoga života u svakidašnjici, na poštivanje nedjelje kao dana Gospodnjega.”

Čestitajući vjernicima Riječke nadbiskupije 10. obljetnicu, kardinal je poručio kako su kršćani pozvani s nadom gledati u budućnost, omogućujući euharistijskom Isusu da uđe u njihove živote. “Samo On je put koji vodi k beskrajnoj sreći, samo On je istina koja zadovoljava najplemenitije želje ljudskoga srca, samo On je život koji nas ispunja radošću na dobro Crkve i svijeta”, zaključio je kardinal Bozanić.

Uvodeći u misu nadbiskup Devčić je podsjetio na razloge toga svečanog euharistijskog slavlja: “Desetu obljetnicu naše nadbiskupije željeli smo proslaviti u duhu euharistijskog spomena i euharistijske nade, polazeći od toga da je spomen čudesnih djela Božje ljubavi u Kristu najdublji izvor naše nade i naše budućnosti. Tu vjeru smo izrazili geslom naše euharistijske godine: 'Krist naša nada!' Usredotočujući se na euharistiju, postali smo svjesniji Božje ljubavi koja nam se očitovala u Kristu, ali i potrebe da na tu ljubav potpunije odgovorimo i kao pojedinci i kao zajednica.”

Nadbiskup Devčić je podsjetio da Euharistijskim kongresom, kojim zaključuje Euharistijsku godinu, nadbiskupijska zajednica želi zahvaliti Bogu za sve milosti i darove koje joj je velikodušno dijelio tijekom ovih deset godina otkad postoji Riječka nadbiskupija pod tim imenom i u sadašnjim granicama.

Cilj je Euharistijske godine i Euharistijskog kongresa, dodao je nadbiskup, dozvati svim vjernicima u svijest značenje euharistije u svim njezinim dimenzijama, posebno u slavljeničkoj i životnoj, kako bi ona mogla doista postati izvor i vrhunac svega kršćanskog života i djelovanja.

Kao svjedočanstvo nadbiskupijskog zajedništva u liturgijskim čitanjima i prinosu darova sudjelovali su predstavnici 7 dekanata i redovničkih ustanova. Darovi od prikupljene milostinje s Kongresa namijenjeni su za dobrotvorne svrhe, kao i milostinja sa župnih euharistijskih kongresa koji su se slavili tijekom protekle godine. Moderator slavlja liturgičar mr. Mario Gerić okupljenima je u tijeku mise pojašnjavao značenje pojedinih čina.

Na euharistijskom su slavlju združeni zborovi župa nadbiskupije s oko 250 pjevača pjevali misu koju je posebno za tu priliku skladao mo. Giovanni Geraci. Zborom je ravnao mo. Geraci, mo. Ivan Nino Načinović dirigirao je pjevanjem puka, maestro Igor Vlajinić svirao je orgulje, a sudjelovao je i puhački oktet.

Misa je završila procesijom oko unutrašnjosti dvorane s tri oltara za prigodnu službu riječi i blagoslov, a nagovore su uputila trojica biskupa Riječke metropolije.

Na samome kraju slavlja pročitane su poruke koje su nastale kao plod Euharistijske godine i koje su poticaji za daljnje produbljivanje svijesti o središnjem mjestu euharistije u životu vjernika. Euharistijska godina ukazala je na potrebu izgrađivanja mjesne Crkve i obitelji na temeljima euharistije.

“Crkve nema bez euharistije, a kršćanska je obitelj 'Crkva u malom'” ili “kućna Crkva”, u kojoj se naviješta Božja riječ i slavi Kristova ljubav i koja se otvara i povezuje s drugim kršćanskim obiteljima u veliku obitelj župe i mjesne Crkve. Slavljenje euharistije “vrhunac je kojemu teži djelatnost Crkve i ujedno izvor iz kojega proistječe sva njezina snaga”, stoga je nužno vratiti nedjelji njezino vjersko i humano značenje. To pred sve vjernike stavlja zadatak da se trude oko promicanja ispravnog shvaćanja nedjelje, koje uključuje susret s uskrsnulim Gospodinom u slavljenju sv. mise, u obiteljskoj molitvi i druženje u krugu obitelji i prijatelja”, navodi se u zaključcima Euharistijske godine.

Kako bi se zaključci pročitani na kraju Euharistijskog kongresa mogli ostvariti, nadbiskup Devčić je istaknuo potrebu da se na razini župa ojača župna kateheza za djecu i mlade, pokrene kateheza za odrasle te osnuju liturgijske inicijativne skupine ili zajednice. Neophodno je ojačati župne Caritase na razini župa, čemu može pridonijeti osnivanje župne karitativne zajednice. Na razini nadbiskupije potrebno je i dalje organizirati tečajeve za liturgijske čitače, izvanredne pričestitelje, sakristane i drugo pomoćno osoblje, a posredstvom Nadbiskupijske glazbene škole promovirati liturgijsko pjevanje u duhu obnovljene liturgije. (ika / gk)