Sveto vazmeno trodnevlje u Svetištu MBB-e

Na veliki četvrtak počinje sveto vazmeno trodnevlje. Na Veliki četvrtak sjećamo se Isusove beskrajne ljubavi koju nam je iskazao prilikom odlaska sa ovoga svijeta. Dao nam je najljepši dar: ostavio nam je samoga sebe na jedan otajstven način pod prilikama kruha i vina. O svete li noći koja skriva u sebi tri velike tajne: ustanovu Euharistije – trajne Isusove prisutnosti među nama, ustanovu svećeničkog reda i zapovijed o bratskoj ljubavi. Te ćemo večeri obnoviti svoju vjeru u Kristovu prisutnost u Euharistiji, zahvalit ćemo Gospodinu što nam je dao svećenike po kojima Isus među nama vrši djelo spasavanja i što nas je upozorio na najveću zapovijed – zapovijed o bratskoj ljubavi.

Na Veliki petak Crkva ne slavi svetih otajstava. Navečer ćemo vršiti obrede Isusove muke u kojima ćemo najprije slušati Božju riječ koja će nam posvijestiti što je sve Bog učinio za čovjekovo spasenje. U sveopćoj molitvi koju svećenik pjeva molit ćemo za Crkvu i za čitav svijet. Centralni dio obreda te večeri jest klanjanje Križu. Svećenik će tri puta zapjevati: “Evo drvo križa na kojem je Spas svijeta visio.” Pjevački zbor triput će nas pozvati: “Dođite, poklonimo se.” Poslije klanjanja Križu slijedi obred svete Pričesti u kojoj ćemo se sjediniti sa Spasiteljem koji je za nas umro na križu. Poslije obreda otvorit ćemo “Božji grob” na koji ćemo dolaziti na Veliku subotu.

Vrhunac obreda Velikog tjedna je Vazmeno bdijenje ili obredi uskrsnuća Kristovog. Na početku ćemo blagosloviti oganj i uskrsnu svijeću što je simbol Krista Uskrsloga koji je svojim uskrsnućem rasvijetlio tmine grijeha i tmine groba tj. smrti. Zatim ćemo u službi riječi slušati što je Bog sve učinio za čovjeka s obzirom na stvaranje i na otkupljenje. Obredi Vazmenog bdjenja nisu samo spomen na jedan davni povijesni događaj u Jeruzalemu nego stvarnost Isusovog uskrsnuća koji po svetim sakramentima danas uskrisava u svojim vjernicima. Svi ćemo te večeri obnoviti krsna obećanja, a u Euharistijskoj službi sjedinit ćemo se s Kristom Uskrslim. Slijedi nedjelja Uskrsnuća Kristovog kad ćemo u svetim Misama slaviti Kristovu pobjedu nad smrću, koju i mi želimo pobijediti po milosti Kristovoj.

U Svetištu Majke Božje Bistričke obredi su na veliki četvrtak i petak u 19 sati, a na Veliku subotu bdijenje počinje u 20 sati. Nakon bdijenja usalijedit će i Blagoslov jela, kao i kod prve jutarnje mise na Uskre u 6.30. Na Uskrs mise su u bistričkom Svetištu još u 9,11 i 18 sati a redišne slavlje u 11 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Poazić.

Na Uskrsni ponedjeljak mise su u 7.30, 9, 11 i 18 sati, a u 11 sati misa je i u prasvetištu na Vinskom Vrhu.