Susret planinara PD Grohot Marija Bistrica i PD Goran Gornji Vakuf

Protekloga vikenda u prijateljskom posjetu planinarima PD Grohot Marija Bistrica bili su planinari PD Goran iz Gornjeg Vakufa u BiH. Vrhunac ovog susreta bio je u subotu, kada su Grohotovci za svoje prijatelje organizirali izlet na istočni predio Medvednice.

Polazak je bio u 9 h sa Plasišća. Grupa od desetak domaćina i isto toliko gostiju, pješačila je obilježenom planinarskom stazom do  Ročićeve sjenokoše. Jedna se grupa odlučila za uspon na Lipu. Nakon kraćeg odmora, svi su zajedno nastavili  planinariti prema Gorščici  (797m) , travnatoj zaravni pod hrptom Medvednice. Putem su se kratko zadržali na vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled prema Markuševcu. Nakon  odmora  i okrijepe na Gorščici, gdje se nalazi i planinarski dom (Kaptolska lugarnica), raspoloženi su krenuli prema naselju Slani Potok. Uz kratko zadržavanje i razgledavanje Gupčeve lipe, zadovoljni su se vratili u Mariju Bistricu.

Gosti su bili oduševljeni ljepotom naših zagorskih brežuljaka,šumama i proplancima Medvednice, bogatstvom biljnog svijeta, a svemu tome je pridonijelo ugodno proljetno sunce. Druženje planinara se nastavilo zajedničkom večerom u Vili Vladimir uz pjesmu, smijeh i radost. Suradnja ovih planinarskih društava počela je 2007.g. na inicijativu dvaju prijatelja, Mustafe Kirlića i Stjepana Muheka, koji su se upoznali 1981.g. služeći vojni rok u tadašnjoj JNA. Njihovo prijateljstvo održalo se i u Domovinskom ratu, uz oskudnu i gotovo nemoguću komunikaciju, sve do današnjih dana. Tako je priča  o prijateljstvu između dvojice vojnika, prerasla je u planinarsku priču između PD ''Grohot'' Marija Bistrica  i PD ''Goran'' Gornji Vakuf.