Subvencije poduzetnicima – KZŽ 3. najbolja u Hrvatskoj

Portal gradonacelnik.hr objavio je analizu izdvajanja županija, gradova i općina za subvencije poduzetnicima prema kojoj se Krapinsko-zagorska županija nalazi na visokom 3. mjestu u Hrvatskoj.

Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, Krapinsko-zagorska županija se sa subvencijama koje iznose 3,06% ukupnih prihoda i rashoda nalazi na trećem mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Splitsko-dalmatinske i sisačko-Moslavačke županije.

Župan Željko Kolar ističe kako je Županija posljednjih sedam godina sudjelovala u dvije kreditne linije subvencioniranja kamata poduzetnicima u iznosu 1 postotnog poena: Lokalni projekti malog gospodarstva i mikrokreditiranja“ i „Kreditom do uspjeha 2014.- MJERA 1.“ „U investicijama za koje su subvencionirane kamate sudjelovale su tvrtke sa 4.564 zaposlena, a kao izravan rezultat tih investicija novo je zaposleno 484 radnika. Krapinsko-zagorska županija je u sedam godina za subvencije kamata preko tih linija izdvojila 4.405.781,74 kuna, od čega u 2016. godini 1.219.878,29 kn. Uz navedeno financiramo i aktivnosti koje se odnose na suradnju s Obrtničkom komorom KZŽ i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Krapina poput potpora tradicionalnim obrtima i sufinanciranja troškova nastupa na međunarodnim sajmovima, a novčano podupiremo i organizaciju Zagorskog gospodarskog zbora. Jedinicama lokalne samouprave pomažemo uređivati poslovne zone, gospodarstvo nastojimo poticati i kroz obrazovanje, dok preko Zagorske razvojne agencije poduzetnicima dajemo potporu za izradu projekata za povlačenje bespovratnih sredstava iz europskih fondova“ naglašava župan Kolar i podsjeća na izvrsne gospodarske rezultate na području naše županije: „U 2016. godini broj zaposlenih je na području Krapinsko-zagorske županije povećan za 6,6% u odnosu na 2015. godinu, ukupni prihodi gospodarstva prvi su put bili iznad 11 milijardi kuna – s rastom od čak 9,8% u odnosu na 2015., a bilježi se i rast izvoza od 10% te pokrivenost uvoza izvozom od 176,7%. Najzaslužniji za ovakve odlične gospodarske rezultate su naši poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici koji imaju kvalitetan proizvod i uslugu, što im je omogućilo plasman na vrlo zahtjevno i konkurentno europsko tržište. Na području Krapinsko-zagorske županije vlada dobra poduzetnička klima, sa sinergijom lokalne i regionalne samouprave i poduzetnika, koja je dovela do odličnih rezultat“ – zaključuje župan Kolar.

Među hrvatskim gradovima na izrazito visokom 4. mjestu nalazi se Grad Oroslavje, sa subvencijama poduzetnicima od 2,56% ukupnih prihoda i rashoda.

Punu analizu portala gradonacelnik.hr pronađite na POVEZNICI.