Snježne pahulje Barbare Tomorad

Hrvatska pošta je u četvrtak, 24. studenog u optjecaj pustila poštansku marku “Nova godina”, čiji je motiv ples snježnih pahulja. Autorica predloška za marku je Barbara Tomorad, učenica petog razreda Osnovne škole “Marija Bistrica”, a pripremu i oblikovanje za tisak potpisuje samoborski dizajner Nikola Kovač. Otisnuta je u nakladi od sto tisuća primjeraka. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, izdana je u arku od 20 maraka, a također je izdana i prigodna omotnica. Motiv ove poštanske marke odabran je putem natječaja “Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!” kojeg Hrvatska pošta provodi već petu godinu zaredom. Ovogodišnja tema natječaja, odnosno zadani likovni motiv za učeničke radove bio je ples snježnih pahuljica. Natjecali su se učenici iz 164 osnovne škole u Republici Hrvatskoj, s više od tisuću prijavljenih radova. Uži odabir likovnih rješenja novogodišnje marke obavila je profesorica likovnog odgoja Vladimira Bošnjak te Mirjana Tomašević Dančević iz Agencije za odgoj i obrazovanje i savjetnica za likovnu kulturu. Konačni odabir provelo je Povjerenstvo za izbor motiva, likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka te je, kao pobjednički, odabran rad Barbare Tomorad iz Marije Bistrice, učenice 5. razreda. Mlada pobjednica, osim svog imena na poštanskoj marki, dobila je i vrijednu računalnu opremu (prijenosno računalo i pisač), a svojom nagradom cijelom razredu osigurala jednodnevni izlet u Zagreb. Na dan kada je marka puštena u optjecaj, održana je i promocija, a barbarin razred posjetio je posjet poštanski ured i sortirnicu u Zagrebu, pogledao film u 3D-kinu i mađioničarsku predstavu.

Barbara – vrlo svestrana učenica

Barbara Tomorad inače voli sudjelovati u mnogim aktivnostima. Oduvijek je pokazivala veliki interes za likovnu kulturu stoga je i polaznica likovne grupe pod vodstvom učiteljice Ane Kaić. Sudjeluje u radu plesne i dramske grupe kao i novoosnovane Školske zadruge «Srčeke». Aktivna  je članica Teniskog kluba Marija Bistrica. Polaznica je glazbene škole, pjeva u dječjem zboru i svira klavir treću godinu.

''Još uvijek ne vjerujem da je baš moj rad odabran kao najbolji i da sam baš ja odabrana za tako veliku nagradu te da je moje ime na poštanskoj marki. Takvi nedostižni uspjesi događaju se nekom drugom, a sada sam ja ta koja je doživjela tako veliki uspjeh.'' kazala je uzbuđena Barbar i dodala: ''Drago mi je što je zahvaljujući meni nagrađen cijeli razred i škola i što su zajedno sa mnom podijelili to veselje. Ovaj svoj veliki uspjeh posvećujem svojem dedi Miljenku, velikom i nepokolebljivom kreativcu, ovo je i njegova nagrada i hvala za moju darovitost i ljubav prema lijepom,originalnom i drugačijem''.