Snimljen film o akciji »I ja sam bio embrij«

Građanska inicijativa “I ja sam bio embrij” nastavila je s aktivnostima vezanima uz diskriminirajuće izjave ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića o tome kada ljudski život počinje. U tijeku je tako druga faza pisanja protestnih e-mail dopisa predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću kao reakcija na njegovu izjavu u Hrvatskom saboru od 18. siječnja da su građani koji mu šalju pisma elektronskom poštom “mali spamovi”.

U pismu premijeru traži se očitovanje na izjavu ministra zdravlja i njegova javna isprika, sastanak s vodstvom građanske inicijative “I ja sam bio embrij” te zaustavljanje donošenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji bez otvorene, javne i stručne rasprave. Već je poslano oko 2000 osobnih poruka.

Snimljen je također film o akciji “I ja sam bio embrij” u kojem se prikazuje sporna izjava ministra zdravlja, daje objašnjenje zašto je inicijativa pokrenuta, odgovara na pitanje kada ljudski život započinje, nudi alternativa umjetnoj oplodnji kroz neinvazivni i etički prihvatljiv Fertilitycare sustav, a sve to kroz izjave stvarnih sugovornika, stručnjaka na području prenatalne komunikacije i ljudske plodnosti.

Podrobne informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici www.vigilare.org, a film je postavljen i na YouTube pod nazivom “I ja sam bio embrij”.

Otvorena je također facebook stranica “I ja sam bio embrij”, koja je u dva tjedna akcije zabilježila više od 3000 lajkova. (gk)