Rim: Otvorena izložba »Ivan Pavao II. – Benedikt XVI. u čast beatifikacije«

U dvorani Karla Velikoga u Vatikanu u četvrtak 28. travnja svečano je otvorena izložba “Ivan Pavao II. – Benedikt XVI. u čast beatifikacije”. Otvorenju izložbe nazočili su državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, potpredsjednik poljske Vlade Waldemar Pawlak, kao i mnogi drugi crkveni velikodostojnici i visoki gosti.

Prvi dio izložbe posvećen je odrastanju u Wadowicama (1920.-1938.) i predstavlja život obitelji Wojtyła, s predmetima iz njihove svakodnevnice; kao i fotografiju s Karolove prve pričesti.

Drugi dio obuhvaća godine koje ga vežu uz Krakov (1939.-1978.). Tu je prikazan kao student, glumac, radnik u tvornici, bogoslov, potom svećenik i biskup. Sve to je popraćeno nizom fotografija i predmeta, koji svjedoče o njegovu duhovnom rastu, kao i njegovoj ljubavi za sve stvoreno. Na osobit način podsjeća se kako je Karol Wojtyla bio i svestrani sportaš.

Treći dio obuhvaća godine njegova pontifikata (1978. do 2005.). Predstavljanje posljednje etape života započinje simbolički prikazom rijeke koja na svom početku ima popis kardinala koji su sudjelovali u konklavama pri njegovu izboru, audio-vizualno se podsjeća na Papino ranjavanje u pokušaju atentata. Slijedi grafički prikaz svih njegovih pastirskih pohoda i to u Rimskoj biskupiji, Italiji i po cijelome svijetu. Tu je i dugačak popis svih svetaca i blaženika koje je on uzdigao na čast oltara. Posjetitelji će imati prilike vidjeti posebno istaknut Svjetski dan mladih, koji je potaknuo Ivan Pavao II.

Izložene su i enciklike, kao i druga izdanja, među kojima se djela “Ivan Pavao II. Ustanite, hajdemo!” i “Rimski triptih” mogu vidjeti i u prijevodu na hrvatski jezik, prvo izdano u Verbumu, a drugo u Glasu Koncila.

Izložba završava u Papinoj kapelici, koja je posebno ostala u sjećanju vjernicima jer je Ivan Pavao II. putem video-linka iz nje pratio Križni put na Koloseju 2005. godine. Ulaz u Dvoranu Karla Velikog ukrašen je velikom replikom evanđelja, čije se stranice automatski okreću i podsjećaju na evanđelje koje je na Papinu pogrebu položeno na njegov lijes, a vjetar mu je okretao stranice. (ika / gk)