Rijeka: Proslavljen zlatni jubilej mjesečnika »Zvona«

Mjesečnik za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije “Zvona” proslavio je u četvrtak 23. siječnja zlatni jubilej. Tim povodom riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u riječkoj katedrali sv. Vida misu zahvalnicu, u zajedništvu s gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem.
 
Govoreći o vremenima kada su Zvona pokrenuta i za koja je pisao i svojevremeno ih i uređivao, riječki je nadbiskup istaknuo kako su oni koji su pokrenuli list, mons. Josip Šojat i mons. Ante Sironić, znali da je vrijeme dragocjeno i da se može nešto učiniti za Boga. “Pokrenuli su list u teškim vremenima, u prvom trenutku kada se otvorila mogućnost za pokretanjem katoličkog lista koji je u to vrijeme društvu nedostajao”, podsjetio je nadbiskup Devčić, dodajući da je to bilo vrijeme kada je pokrenut i “Glas Koncila”.
 
Prvotni cilj Bakarskih zvona bilo je privlačenje ljudi u Bakru i okolnim mjestima u crkvu. “Mons. Sironić i Šojat nisu imali nikakvih interesa u pokretanju lista, nego su to činili iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. U tom smislu podigli su visoko svijećnjak evanđelja i vjere da Božje svjetlo može čuti što više ljudi”, istaknuo je riječki nadbiskup.
 
Bilo je to vrijeme kada su mnogi zbog straha bili “skriveni” kršćani, ali bilo je i onih koji se nisu bojali i koji su se uključili u “Zvona” sa svojim tekstovima i angažmanom, rekao je riječki nadbiskup, zahvalivši svima koji su s puno ljubavi sudjelovali u kreiranju mjesečnika za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. “Zvona su pomogla mnogima da svjedoče, pišu i danas su zahvalni Bogu na tome”, poručio je nadbiskup Devčić.
 
Proslava je zaključena svečanom akademijom u Nadbiskupskome domu gdje su o povijesnim i kulturnim doprinosima “Zvona” govorili nadbiskup Devčić i biskup Bogović. Riječki je nadbiskup podsjetio na važnost korištenja medija komunikacije u poslanju Crkve, a gospićko-senjski biskup prisjetio se početaka “Zvona” i povijesnoga trenutka u kojemu su ona nastala, istaknuvši da ona ostaju kao vrijedan povijesni zapis i svjedok vremena.
 
Osnivača “Zvona”, mons. Šojata i njegova najvjernijeg suradnika mons. Sironića prisjetila se Elica Bonačić, koja je prije 50 godina s majkom Kazicom sudjelovala u stvaranju lista. Voditelj posebnih projekata “Novog lista” Bruno Lončarić – koji je za proslavu jubileja uredio poseban prilog u “Novom listu” koji je izišao na dan proslave – istaknuo je kulturološko značenje lista, a novinar i urednik časopisa “Ulične svjetiljke” Siniša Pucić govorio je o problematici tiskanih medija i njihovom položaju u odnosu na druge medije.
 
Sadašnji urednik Danijel Delonga uputio je zahvale suradnicima, kako onima koji su u proteklim desetljećima izgrađivali renome mjesečnika tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, tako i onima koji još uvijek pišu za mjesečnik čiji su sada izdavači Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija.
 
Na kraju svečanosti nadbiskup Devčić uručio je 20 zahvalnica najdugovječnijim suradnicima i trojici urednika. Zahvalnice za dugogodišnju suradnju u “Zvonima” dobili su: mons. dr. Mile Bogović, Maks Peč, Elica Bonetić, Ivan Host, dr. med., Ivica Vičić, mons. Mile Pecić, Zvonko Ranogajec, mons. mr. Tomislav Rogić, dr. Đuro Puškarić, Željko Malnar, Emilija Ljubić, Mirjana Banić, Josip Laginja, Desimir Širola, mons. dr. Milan Šimunović, dr. o. Marijan Jurčević, mons. Mijo Liković, Slobodan Šuljić, Nikola Kurti i s. Robertina Medven. (ika / gk)