Riječ , dvije o grupi “Picksiebner”

Grupu Picksiebner čine Marko Bregant – Bregi (gitara, vokal), Vedran Ciprijanović – Cipra (bas, vokal), Gordan Ilenić – Gringo (bubnjevi) i Zoran Perić – Zoki (banjo, gitara, usna harmonika, vokal), a sviraju zabavnu mješavinu countrya, bluesa, bluegrassa i hard rocka začinjenu zvukom bendža i violine koji imaju važnu ulogu u gotovo svim pjesmama. Velika su koncertna atrakcija i na svojim nastupima uvijek naprave dobru feštu, a široj publici predstavili su se u odličnom svjetlu na velikom koncertu Hladnog piva u Domu sportova u prosincu prošle godine kada su urnebesnom preradom „Konobara“ gotovo zasjenili zvijezde večeri i napravili jedan od highlighta cijelog koncerta.

Ono na čemu momcima iz Picksiebnera treba čestitati je što su svakoj obradi uspjeli udariti svoj vlastiti pečat i snimiti album koji zvuči kao ugodna, skladna cjelina, a ne kao hrpa slučajno nabacanih hitova iz bolje prošlosti. Cijeli album krasi opuštena atmosfera i osjećaj uživanja u sviranju koji mnogi bendovi imaju uživo, ali se na albumima često gubi u produkciji. Kako je ovaj album producirao Dragutin Smokrović Smokva, stari lisac iz Plave trave zaborava, ne čudi što bend zvuči ovako iskreno i neusiljeno.

Među vrhunce albuma spadaju “Cotton Fields”, pjesma koju je napisao legendarni američki folk i blues kantautor H. W. Ledbetter u 50-im, a koja bi svojim plesnim ritmom, odličnom međuigrom bendža i lead gitare te odličnom violinom u drugom dijelu (Dražen Fidle) mogla i pogrebnu povorku natjerati na ples. Ovdje treba dodati i izrazito sugestivan Zokijev vokal koji doista zvuči kao da je rođen u kolibi skrivenoj negdje u poljima pamuka daleko na američkom jugu.

Ivana Krajačić