Rekordnih 160 natjecatelja na 5. Bistričkom zvukoliku

Zvijezde zvukolika u Zagrebu2Jubilarni 5. Bistrički zvukolik će od 3. do 6. svibnja 2018. godine u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici okupiti rekordnih 160 natjecatelja, koji će pred uglednim stručnim sudom u ukupno 15 kategorija izvoditi klasičnu glazbu. Nakon što je 4. izdanje ovog međunarodnog mješovitog natjecanja glazbenika solista i komornih sastava prošle godine okupilo 125 natjecatelja iz 4 države, ove je godine broj prijavljenih narastao na rekordnih 160 iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Natjecanje je podijeljeno na 9 dobnih kategorija za soliste te 6 kategorija za komorne sastave. Sve izvedbe pratiti će stručni sud u kojemu će biti 12 poznatih glazbenih pedagoga, instrumentalista i pjevača: Zoran Juranić, Matej Zupan, Vedran Tuce, Marin Zokić, Petra Vidmar, Diana Grubišić Ćiković, Krešimir Bedek, Ida Gamulin, Borut Zagoranski, Lidija Horvat Dunjko, Anđelko Krpan i Belma Alić.

Tri koncerta i cijela koncertna sezona

Sudjelovanje rekordnih 160 natjecatelja rezultirat će izuzetno bogatim programom koji će u četiri dana trajati čak 30 sati, a uz samo natjecanje bit će održana i tri sjajna koncerta. U četvrtak 3. svibnja u Bazilici Majke Božje Bistričke nastupiti će Duo Bedek, gitara/Draušnik, violina. U subotu 5. svibnja posjetitelji će na istom mjestu moći uživati u izvedbi članova ocjenjivačkog suda ovogodišnjeg natjecanja, dok će završni koncert najboljih natjecatelja biti održan u Bluesun Hotelu Kaj nakon proglašenja pobjednika u nedjelju, 6. svibnja. Koncertna sezona Bistričkog zvukolika ove godine traje od kraja veljače do sredine lipnja. Već su u Bazilici Majke Božje Bistričke održani koncerti: Luka Lovreković, gitara Gitarski trio Elogio: Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić   Zagrebački gitarski trio: Darko Petrinjak, István Römer, Goran Listeš U Zagrebu koncert: “Zvijezde zvukolika” kojim su najavili ovogodišnji Bistrički Zvukolik 2018. Na koncertu su nastupili već renomirani mladi glazbenici: Zvjezdan Vojvodić, glasovir Mia Pečnik, glasovir Martin Kutnar, harmonika Ana Čižmek, gitara Dunja Đurđević, flauta Natan Zlodre, gitara Katarina Kutnar, violina Mateo Žmak, glasovir Ana Dadić, glasovir, pobjednici u svojim kategorijama na festivalu Bistrički Zvukolik 2014-2017, a u svibnju i lipnju slijede i ostali koncerti: Ida Gamulin, klavir Duo K. Bedek, gitara i M. Draušnik, violina Varaždinski komorni orkestar Domagoj Pauković, gitara. Ulaz na sva događanja i koncerte u sklopu Bistričkog zvukolika je besplatan, čime se široj javnosti želi osigurati dostupan, a opet izuzetan događaj te tako doprinijeti širenju interesa za kulturu i klasičnu glazbu.

Brojni pokrovitelji i sponzori

Bistrički zvukolik je jedino natjecanje ovakve vrste u Krapinsko-zagorskoj županiji i Republici Hrvatskoj kao i šire te je sama Županija i ove godine prihvatila pokroviteljstvo natjecanja. Zvukolik su kroz posljednje četiri godine podržali i Ministarstvo kulture, Općina Marija Bistrica, Svetište Majke Božje Bistričke te brojni sponzori i partneri poput Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva flautista, Hrvatske udruge gitarskih pedagoga, European Piano Teachers Association i European String Teachers Association. Organizator natjecanje je Udruga Svesvir, koja kao zanimljivost ističe da se Bistrički zvukolik održava u mjestu u kojem je u 19. stoljeću skladao i proslavljeni Vatroslav Lisinski, a i Antun Kirschhofer – jedan od prvih hrvatskih glazbenih pedagoga, koji je odgojio prvi naraštaj hrvatskih violinista. Marija Bistrica je mjesto bogate glazbene kulture: ovdje više od sto godina djeluje limena glazba, 44 godine kulturno umjetničko društvo, osnovna glazbena škola… Na ovogodišnji Bistrički zvukolik u kategoriji komornih sastava prijavljen je i Tamburaški orkestar KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica, koji je ove godine na županijskoj smotri tamburaških sastava proglašen najboljim folklornim orkestrom u Krapinsko-zagorskoj županiji, a KUD-a Lovro Ježek slijedeće godine obilježava dvije velike obljetnice – 45 godina društva i 125 godina djelovanja limene glazbe.

 Više informacija pronađite na webu i facebooku Bistričkog zvukolika.

http://www.bistricki-zvukolik.com.hr/

Facebook stranica:

https://www.facebook.com/pages/Bistri%C4%8Dki-ZVUKOLIK/476907265743793