Rajko Suhodolčan: Barbara više ne treba moje savjete

Karijera poznatog zagorskog glazbenika i producenta Rajka Suhodolčana bogata je nastupima na svim važnim glazbenim festivalima u Hrvatskoj, među kojima je i onaj u Pitomači. Godine 1999. Rajko Suhodolčan prvi je put na festivalu Pjesme Podravine i Podravlja sudjelovao kao autor, dvije godine kasnije zabilježio je prvi nastup na pitomačkoj pozornici i od tada redovito svoje radove predstavlja festivalskoj publici, bilo samostalno, bilo s kvartetom Gubec.

Glazba je uvijek bila prisutna u domu Suhodolčanovih. Tako je stopama svog oca odlučila krenuti i njegova mlađa kći Barbara. Barbara Suhodolčan studentica je treće godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Lidije Horvat Dunjko, a kroz godine glazbenog obrazovanja postigla je prestižne rezultate.
Dvije generacije Suhodolčana zapjevat će ove godine na večeri Podravlja u Pitomači – kvartet Gubec izvest će pjesmu Japa, ne morem te pozabit zajedno s glumcem Vidom Balogom, a Barbara će, u pratnji TO HRT-a, predstaviti pjesmu Lepa moja Podravina. Pitali smo ju o njenom odrastanju, profesionalnom bavljenju glazbom i očekivanjima od festivala u Pitomači.

Kako je bilo odrastati u domu Suhodolčana u glazbenom smislu: jeste li oduvijek bili okruženi glazbom, kako je to izgledalo?
U domu Suhodolčana uvijek je bilo bučno, aktivno i radno. Oduvijek sam bila okružena glazbom. Tatina radna soba je od kad znam za sebe bila puna instrumenata, stalaka, nota, a bio je tamo čak i gramofon uz razno razne linije i koje kakve zvučnike, mikrofone i ostalu tehnologiju. Neminovno je  po tom bilo da ću biti povezana s glazbom, ali ipak sam ja ta koja je na kraju i odlučila izabrati to kao svoje zvanje i zanimanje. Danas dijelimo radnu sobu, koja je puno veća od one prošle, ali i bogatija instrumentima i glazbenom literaturom. Sad sam tu gdje jesam, na trećoj godini Muzičke akademije u Zagrebu i ne bih mijenjala ni sekunde svoje glazbene prošlosti, a još više se veselim onom što će tek biti.

Koliko je vježbe i odricanja potrebno za profesionalno bavljenje glazbom?
Puno. Puno i vježbe i odricanja. Ali to je uvijek tako, da bi nešto bilo dobro, moramo se tome potpuno posvetiti, naročito u umjetnosti, jer ona sama po sebi veže emocije i proizlazi iz osobnosti umjetnika. Ja sam se osobno morala jako puno odricati zbog svoje osjetljivosti. Smeta mi dim cigareta, hladna pića, sladoledi, jako začinjena hrana, a naročito nedovoljno sna. Iz tog razloga sam puno puta morala odgoditi izlaske, druženja, izbjegavati zadimljene prostore i ostajanje do jutra. Ne kažem da toga nije bilo, bilo je, naravno, još se i danas dogodi, ali uvijek moram unaprijed isplanirati izlazak, što znači da ga planiram onda kad znam da nemam prevelikih pjevačkih obaveza bar tri, četiri dana nakon izlaska.
Ovo je Vaš prvi nastup na festivalu u Pitomači. Kakva su očekivanja?
Da, ovo mi je prvi put na Pitomači i veselim se tome kao i svakom svom nastupu. Imam puno dragih prijatelja iz tog kraja s kojima sam imala samo lijepa iskustva, tako da se nadam da će i atmosfera samog festivala biti takva. Vidjela sam popis izvođača i mi se svi više manje poznajemo, ne sumnjam da ćemo se dobro zabaviti. Za pjesmu koju ću izvesti tekst je napisao Rajko Stilinović, glazbu Rajko Suhodolčan, aranžman Siniša Leopold, a pjesma se zove „Lepa moja Podravina“.
Na glazbeni put svoje kćeri i nastup na Pitomačkom festivalu osvrnuo se Rajko Suhodolčan.
Koliko Vama, kao glazbeniku, znači što se Vaša kći odlučila profesionalno posvetiti glazbi?
I starija kći Klara je završila osnovnu glazbenu školu, ali nije htjela nastaviti svoje glazbeno obrazovanje, kao što je to bio Barbarin izbor. Barbara je završila Srednju glazbenu gimnaziju u Varaždinu i onda upisala Muzičku akademiju u Zagrebu. Glazba oduvijek prisutna u našoj obitelji i logičan je bio slijed da neko nastavi s profesijom kojom se ja bavim cijeli život.
Jedan ste od najistaknutijih zagovaratelja zagorskog izričaja. Kako se osjećate kada čujete kako Vaša kći pjeva takve pjesme?
Barbara uči klasični repertoar na Akademiji, ali joj nije strana i hrvatska, a posebno kajkavska narodna popevka, s obzirom da je rođena i živi u Hrvatskom zagorju, točnije Krapini. Ono što nikako ne smijemo zaboraviti ili zanemariti je baština, tradicija i folklor koji su nam u zalog ostavili naši stari; da se nigdar ne pozabi ili da nam ne zgine kaj je naše od starine.
Koji biste savjet dali Barbari za nastup na festivalu u Pitomači?
Ne trebaju joj više savjeti, ona je zrela pjevačica, jedino to da uvijek mora dati sve od sebe i poštovati publiku.
Ne propustite nastup Suhodolčana u subotu, 14. lipnja, na večeri Podravlja glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Izravan prijenos festivala moći ćete pratiti na programu Hrvatske radiotelevizije. (Pitomača festival)