Put sportske inicijacije sličan je vjerničkom hodu

Zahvalno misno slavlje za sportaše Zagrebačke nadbiskupije predvodio je u ponedjeljak 26. studenoga u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, u koncelebraciji sa župnikom Vladimirom Hrenom, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral sportaša Marijanom Spehnjakom i drugim svećenicima.
 
Biskup Šaško je u uvodnoj riječi zahvalio svima koji pridonose da sport bude prostor življenja vjere i građenja kršćanskih vrijednosti koje oplemenjuju Hrvatsku. U propovijedi se prisjetio nedavnih događanja u Hrvatskoj naglašavajući kako je malo potrebno da se pokrene cijeli narod i postane novom pjesmom, ako molitva dolazi iz čista i ponizna srca.
 
“Dragi športaši, govorim vam to zbog toga što šport, bez obzira na sve negativne strane športskih iskrivljenosti, u sebi ima puno elemenata koji nedostaju suvremenomu svijetu, a osobito našemu hrvatskom društvu; posjeduje odgojnu vrijednost; emotivnu i društvenu uključenost; disciplinu i poštivanje pravila, igru i zabavu. I iznad svega – radost”, istaknuo je dr. Šaško, primjećujući kako se u svim područjima života osjeća nedostatak radosti jer nema motivacije. Međutim, napomenuo je propovjednik, kršćanima dar vjere omogućuje iznova pronaći ljepotu vlastitoga udjela u izabranom zvanju.
 
“Baš to mi se čini da posjeduje šport. Zbog toga nismo iznenađeni što u trenutku kada je radost prognana iz gospodarstva, kada sve djeluje mučno i bez oduševljenja; kada se u institucionaliziranoj kulturi naziru slične igre kao u gospodarstvu, gdje u središtu nije glazba, slika, ona božanska iskra koja preobražava, nego težnja za poznatošću, za profitom; kada vidimo da se i politika vodi tako da nema ni smijeha, radosti, ni suza, ni titraja oduševljenja s narodom koji slavi; kada osjećamo da se ne pjeva zbog toga što je lijepo pjevati, nego zato što se mora pjevati i zato jer je unosno pjevati, shvaćamo da to nije 'nova pjesma', jer nju mogu pjevati samo oni koji vjeruju i čuvaju ljepotu zajedništva koja izvire iz Boga”, istaknuo je biskup Šaško
 
“Usuđujem se reći da u športu kao igri, kojoj također prijeti logika isplativosti i oholosti, to još uvijek živi. Kao da su, osim u svijet naših vjerskih obreda, u šport 'pobjegli' simboli identiteta, odnosa, pripadnosti. I zbog toga se u njemu prepoznaju znakovi 'liturgije života'”, kazao je.
 
Mons. Šaško je dodao da sportsko vrijeme pripremanja, treniranja i raznih napora omogućuje uočavanje i suočavanje sa samim sobom, s drugima i s granicama. “Darovane tjelesne sposobnosti i postavljeni ciljevi spojeni su u vremenu koje traži ustrajnost, pridržavanje uputa, samodisciplinu. Taj put športske inicijacije sličan je našemu vjerničkom hodu, da ne posustanemo, da ne zaboravimo smjernice i da gledamo pred sobom cilj”, istaknuo je zagrebački pomoćni biskup napominjući kako se u sportu ostvaruju ljudski međuodnosi koji zahtijevaju odgovornost i svijest povjerene zadaće.
 
“Šport pruža dragocjenu mogućnost za građenje slike o sebi. Pobjede i porazi pomažu u susretu sa životnim izazovima. U športu se lako dođe do istine da nitko nije nepobjediv niti besmrtan; da postoji veličina, ali i ograničenost čovjeka. Zbog toga su veliki športaši istodobno ponizni i jednostavni. Oni se znaju iskreno radovati i biti suosjećajni”, podsjetio je propovjednik.
 
Euharistiji su, među ostalima, nazočili nogometaši zagrebačkih klubova Hrvatski dragovoljac i Lučko, sesvetskoga Radnika, mlađi uzrasti hrvatskog prvaka Dinama i ostalih klubova, tekvandoaši Jastreba, europski gimnastički viceprvak Marijo Možnik, nogometni izbornik mlade reprezentacije Ivo Šušak te ostali sportski treneri i dužnosnici kao i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.
 
Pjesmom je slavlje animirao župni zbor mladih pod ravnanjem Irene Lacić. Druženje je nastavljeno u prostorijama pastoralnog centra župe sv. Antuna Padovanskog. (tš, gk)