Prvi sastanak Odbora za razvitak župnih zajednica obitelji

U organizaciji Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije održan je u ponedjeljak 10. listopada prvi sastanak Odbora za razvitak župnih zajednica obitelji, čija je zadaća savjetodavno pomagati Uredu oko planiranja i implementiranja ideja vezanih uz razvitak župnih zajednica obitelji i proslavu obiteljskih dana u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Susretu u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola bili su nazočni bračni parovi i svećenici koji već imaju određena iskustva sa župnim zajednicama obitelji i koji su pokazali inovativnost, dosljednost i predanost u svom radu za dobrobit katoličkih obitelji, osobito na župnoj razini. Sudionike je na početku susreta pozdravio moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Nedjeljko Pintarić, a zatim je predstojnik Ureda mr. Vice Batarelo podsjetio na dosadašnji rad ad hoc radne grupe za strateški razvitak obiteljskih zajednica u župama tijekom 2009. i 2010. godine te zaključke zajedničkih sastanaka i radionica predstavnika obiteljskih zajednica.

Članovi Odbora promišljali su buduće zadatke i ciljeve svoga djelovanja, s posebnim naglaskom na promociju stvaranja župnih zajednica obitelji na arhiđakonatskim razinama tijekom iduće godine. Da bi se to moglo uspješno započeti, istaknuto je više prioriteta: dovršetak priručnika za obiteljske zajednice, pripreme obiteljskih kateheza s temama obiteljskih prava i porukama 1. susreta hrvatskih katoličkih obitelji u sklopu govora pape Benedikta XVI. tijekom nedavnog pohoda Hrvatskoj te poticajima za VII. svjetski susret obitelji 2012. u Milanu.

Župne zajednice obitelji pokrenute su do sada u onim župama u kojima su se svestrano zauzeli osposobljeni mentori te je istaknuta nužnost uključivanja i edukacije što većeg broja zauzetih mentora za novoosnovane obiteljske zajednice.

Članovi Odbora su: Mario i Marija Keča – Utrina, Ivan i Andreja Odak – Utrina, Guido i Verica Villa – Samobor, Ivan i Draženka Čutura – Brestje, Orlan i Ivana Baždar – Trnje (Sv. Obitelj), Branko i Milka Lončarec – Knežija, William Krešimir i Dijana Bello – Granešina, Martin i Barbara Ćuk – Retkovec, Zlatko i Zrinka Gregov – Bijenik, Ivan i Klaudija Kardum – Velika Gorica (Bl. A. Stepinac), don Ivo Zečević – Rudeš, vlč. Josip Golubić – Centar (Sv. Petar), vlč. Borna Puškarić – Kustošija te predstojnik Ureda za pastoral obitelji, Vice John Batarelo.

TUZGN