Promocija knjige „SUSRET S PRIJATELJEM“

U svakodnevnom životu pronaći Njega
U zabočkoj osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đalskog“ u srijedu 07. prosinca 2011. godine s početkom u 18.00 sati održati će se promocija druge knjige zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „SUSRET S PRIJATELJEM“.

O knjizi će govoriti dr. Ivica Balagović, prof. Nevenka Miškulin, vlč. Dražen Karačić, dekan, mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački te sam autor velečasni Marijan Culjak.

NOVA KNJIGA GLASA KONCILA (izvor GK)

Zbirka pjesama i zapisa svećenika Marijana Culjaka »Susret s Prijateljem. Pjesme, zapisi i mozaici od školjaka« objavljena je u izdanju Glasa Koncila.
Riječ je o drugoj zbirci pjesama dugogodišnjeg zabočkog župnika u kojoj on kroz stihove progovara o svakodnevici, prirodi te o sjećanjima iz mladosti. Vlč. Culjak primjećuje da su otuđenost današnjeg čovjeka, materijalizam i stresovi prisutni na svakom koraku, a pretjeranom upotrebom elektronskih medija čovjek se udaljio od čovjeka i osjeća stanovitu prazninu. Stoga sve koji će zaviriti na stranice njegove poziva da se čitajući opuste, otiđu mislima do morskog plavetnila, promotre buđenje jutra, zavire u djetinjstvo te u svakodnevnom životu pronađu Njega.
Recenzent knjige, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić napisao je o knjizi: »Draž uma i srca izaziva inventivnost misli i slika, riječi i osjećaja koji se prelijevaju iz stranice u stranicu. U ponekad tmurne oblake zatamnjenog neba baca bljeskove vedrine i radosti. Jer, sunce sja i zove u život u izobilju, koji sigurno obećan čeka.«
Knjiga je obogaćena fotografijama likovnih uradaka samog autora, koji niz godina izrađuje slike od školjaka, ali i fotografijama Hrvatskog zagorja, zabočke župe i drugih prigoda iz njegova pastoralnog djelovanja. (gk)
Zbirka pjesama Marijana Culjaka »Susret s Prijateljem« može se po cijeni od 30 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.
O AUTORU
Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, gdje desetak godina obnaša i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.
Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Darko Fiket
župni suradnik te
suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u pastoralu korištenjem sredstava društvenih komunikacija