Profesor i hrvatsko skijaško čudo

Još jedan fantastićan pothvat Ivice Kostelića, ovaj put popraćen i povijesnim nastupima još trojice naših skijaša.

Vodeći svjetski skijaš pobijedio je u Chamonixu u superkombinaciji, i to nakon 24. mjesta u spustu i zaostatka od 2,50 sec za vodećim Švicarcem Feutzom i 2,42 za Norvežaninom Svindalom.

Ivica je slalomsku vožnju odradio briljatno i sa 24. mjesta uhvatio nevjerojatnu 7. pobjedu ove sezone i to sve u siječnju u kojem je osvojio u 14 utrka čak 999 bodova.

No, utrka u Chamonixu, osim po još jednom fenomenalnom uspjehu Kostelića, ostat će po još barem 4 detalja zapisana u cro ski povijest. Naime, prvi puta imamo čak 4 skijaša u bodovima, prvi puta Dalibor Šamšal osvojio je bodove u kombinaciji, prvi puta Natko Zrnčić Dim uspeo se do 2. mjesta i prvi puta hrvatsko skijanje ima dvostruku pobjedu.

Naime, Natko je već prijepodne odličnim spustom najavio mogućnost za visok plasman, bio je 6., sa 1,08 zaostatka za Feutzom, da bi odlićnim slalomom (imao je 6. vrijeme slaloma) doskijao do 2. mjesta, što mu je uspijeh karijere. Dalobor Šamšal, nakon 39. mjesta u spustu sa 7. slalomom uhvatio je 24. mjesto i prve bodove ove sezone i prve kombinacijske uopće. A Tin Široki je sa 28. mjestom samo potvrdio dan snova za naše skijaše.

Treće mjesto osvojio je Svindal, a Silvan Zurbriggen završio je utrku na 5. mjestu. Time je Ivica još više povečao prednsot u ukupnom poretku. Sada ima 1178 bodova, čak 475 više od Zurbriggena (703) i 505 više od Didiera Cuchea (673). Svindal je na 4. mjestu sa 663 boda, odnosno 515 manje od Ivice, dok 5. Romed Bauman zaostaje nevjerojatnih 633 boda (545).

Do kraja ima još 13 utrka (po 3 spusta, slaloma, veleslaloma i super G-ia te jedna superkombinacija), a prvi vikend veljače donijet će veleslalom i super G u austrijskom Hinterstoderu. Nakon toga uslijedti će Svjetsko prvenstvo u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu.

Ivica je ovom pobjedom osigurao i mali kristalni globus za kombinaciju, slavio je na sve tri ove sezone, i pred 4., posljednjom u Bugarskom skijalištu Bansko ima više od 100 bodva prednosti pred Zurbriggenom.

Inače, superkombinacija na svjetskom prvenstvu vozi se na Valentinovo, 14. veljače, a kao najavu recimo samo podataka, da Ivica sa spustaške staze u Garmischu ima 3. spustaški rezultat u karijeri, 10. mjesto osvojeno prošle godine u ožujku. Treba li bolja najava za nastavak skijaških uzbuđenja?