Preduskrsna konferencija za medije nadbiskupa Srakića

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić u utorak 19. travnja u Nadbiskupskom domu u Đakovu održao je konferenciju za medije te uputio svoju pastirsku uskrsnu poruku pod naslovom “Bog uskrisi Isusa i dade mu da se očituje. On nam naloži propovijedati i svjedočiti” (usp. Dj 10,34-43).

“Kršćanska vjera rađala se iz svjedočanstava pojedinaca, te oblikovala crkvenu zajednicu kao obitelj. Ispovijedanje krsne vjere u Isusa Krista, uskrsloga od mrtvih, za Crkvu je bio plod pristanka uma i srca, koji je očitovan u osobnoj vjeri i događaju milosne preobrazbe te činu svjedočenja”, rekao je nadbiskup te istaknuo: “Crkva je vjeru svjedočila, počevši od Petra i ostalih Isusovih apostola, preko njihovih nasljednika, sve do naših dana. No, današnje vrijeme nove evangelizacije zahtijeva povratak na izvorna iskustva i svjedočanstva vjere Pracrkve te ponovno tumačenje i svjedočenje sadržaja i otajstva Uskrsa našim suvremenicima u sekulariziranom hrvatskom društvu.”

Povratak na izvore znači obraćenje, uzvratni vjernički odgovor na ponudu Božje ljubavi u Kristu raspetome i uskrslome, pojasnio je nadbiskup Srakić. Odgovor krsne vjere hrvatskih katolika danas traži osobno svjedočanstvo u kulturi relativizma. To svjedočanstvo uključuje: promicanje ljepote i važnosti obiteljskog zajedništva koje se živi i kao kućna Crkva; promicanje bračnih i obiteljskih vrijednosti; zaštitu obitelji utemeljene na bračnom zajedništvu muškarca i žene, ali i udruživanje u obiteljske udruge te pokrete koji nastoje utjecati na oblikovanje obiteljske, demografske, obrazovne i socijalne politike u hrvatskom društvu.

U svjetlu svjedočanstva za budućnost obitelji nadbiskup je istaknuo i prvi Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji i apostolski pohod pape Benedikta XVI. te rekao: “Očekujemo da nam u ovom važnom trenutku povijesti za hrvatski narod ponovno prozbori Petar i da nam njegova riječ postane svjetlo i putokaz u izlasku iz ozbiljne vrijednosne, gospodarske i političke krize te popratne zabrinutosti i malodušnosti građana, iza čega se zapravo nalazi duboka kriza duha.”

Moleći snagu uskrsne preobrazbe i svjedočko suočavanje s različitim kušnjama i izazovima osobnog, društvenog, gospodarskog i političkog života, zajedno s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Đurom Hranićem, mons. Srakić svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i župnim suradnicima, vjernicima i ljudima dobre volje poželio je blagoslovljen Uskrs. (ika / gk)

U drugom dijelu konferencije medijski djelatnici imali su priliku postavljati pitanja o životu Crkve, napose Đakovačko-osječke nadbiskupije. U ozračju presude hrvatskim generalima u Haagu pitali su mons. Srakića što poručiti generalima i kako u takvom ozračju proslaviti Uskrs. Nadbiskup je istaknuo kako službena izjava biskupa HBK još nije objavljena, no izjava komisije “Iustitia et pax” HBK u kojoj su dali ocjenu suda koji je izrekao presudu i propuste koje je Hrvatska sa svoje strane učinila, pokazala se istinitom.

Hrvatski biskupi osobno su pozivali na dostojanstvo, rekao je mons. Srakić i nastavio: “Tu je prije svega čuđenje nad onim što je izrečeno, jer to nije presuda generalima nego Hrvatskoj, hrvatskome narodu. Začuđujuće je da se upravo na primjeru Hrvatske pokazalo kako se odluke ne donose na temelju internacionalnoga prava nego na temelju kriterija koji su se stvarali u tužilaštvu Haaškoga suda. To je ne samo povreda hrvatskoga naroda, nego i povreda općeljudskoga prava. U ovom trenutku mi stojimo uz generale, koji su bili spremni braniti integritet Hrvatske, stojimo uz njihove obitelji i naš narod, i dijelimo gorčinu koju svi zajednički nosimo u svojoj nutrini.”

Nadbiskup je izrazio svoje očekivanje da se u toj bitci koja je u ovom trenutku izgubljena ne izgubi i rat. “Treba znati izgubiti tako da gubitak zajedničkim silama pretvorimo u dobitak. Treba pronaći mogućnosti i prezentirati svijetu pravu istinu, a ne da se istina kroji po nečemu što nema veze s istinom. Istinu treba stalno ponavljati i tu mi Hrvati griješimo jer smatramo da je svima sve jasno. Hrvatsku treba prikazati u pravom svijetlu, uzimajući u obzir i povijest, ali i budućnost.”

Medijske djelatnike zanimalo je i hoće li nadbiskup podržati nastojanje za spas rodilišta u Đakovu koje je već godinu i pol dana zatvoreno. “Neobično je da je prije nekoliko godina đakovačko rodilište dobilo priznanje za izuzetno dobro organizirano, a sada je zatvoreno. No, tako je kada novac igra glavnu ulogu. Podržavam rodilište u Đakovu i smatram da Đakovo ne treba zanemarivati jer nije u centru pažnje.” Odgovarajući na pitanje o rodilištu mons. Srakić spomenuo je i đakovačku Ergelu rekavši: “Kada se neke povijesne činjenice žele prekrižiti, treba se pitati imamo li budućnost. Narod koji zanemaruje povijest nije zaslužio da ima budućnost”, te je spomenuo i položaj Slavonije i njezinih predstavnika u hrvatskom društvu.

“Možda bismo trebali malo drugačije voditi slavonsku politiku. Način na koji se naši predstavnici bore za Slavoniju nije dobar i to stvara još veći jaz između Slavonije i Hrvatske. Ti nastupi izazivaju jaz posebno kada se pretvore u osobna vrijeđanja i naravno da tada nitko neće doći i zastupati nas. Treba voditi poštenu borbu, zato imamo Sabor čiji se rad ne smije pretvoriti u osobne uvrede”, zaključio je konferenciju za medije nadbiskup Srakić.