Predstavljene nove internetske stranice Zagrebačke nadbiskupije

 Vizualno i sadržajno nova mrežna stranica, te službena Facebook stranica Zagrebačke nadbiskupije predstavljena je na konferenciji za novinare u srijedu 26. lipnja u Nadbiskupskome duhovnom stolu u Zagrebu.

Predstavili su ih pročelnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić, glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc i stručni suradnik Tiskovnoga ureda Davor Trbušić.

Moderator Pintarić najprije je istaknuo važnost interneta i novih medija u Crkvi, posebice s motrišta informacije u službi formacije. Citirao je sv. Franju Saleškoga, zaštitnika novinara, koji je kazao da se u nijednoj stvari “ne smijemo zaustaviti na dobrom, ako možemo postići bolje”, a upravo su nova mrežna i Facebook stranice ono “bolje” jer nadopunjuju i poboljšavaju dosadašnje nastojanje u komuniciranju vjerskih sadržaja i događaja sa suvremenim svijetom ali i u izgradnji crkvenoga zajedništva.

Konkretnije podatke o novoj mrežnoj stranici www.zg-nadbiskupija.hr i sadržaje predstavio je glasnogovornik Franc, podsjetivši da je ona zapravo portal, ulaz u raznovrsne i podrobne informacije o Zagrebačkoj nadbiskupiji, jer se na njoj mogu pronaći: osnovni povijesni podaci, pregled svih dosadašnji (nad)biskupa sa životopisima, prikazi 206 župa Zagrebačke nadbiskupije s adresarom, popis katoličkih crkvenih medija i izdavačkih kuća, pastoralni kalendar, “Biblija online”, najave, aktualnosti, poruke i propovijedi zagrebačkog nadbiskupa i pape Franje i dr. Pročelnik Budinšćak iznio je također vrlo zanimljiv i koristan podatak da je mrežnu stranicu moguće čitati i putem mobilnih telefona.

Suradnik Trbušić je najprije pojasnio razloge za pokretanje Facebook stranice Zagrebačke nadbiskupije (www.facebook.com/zgnadbiskupija), podsjetivši na riječi pape Benedikta XVI. o digitalnome svijetu kao “platformi za širenje radosne vijesti i promicanje evanđelja”. Izrazio je uvjerenje kako će ona zajedno s otvorenim kanalom Zagrebačke nadbiskupije na Youtubeu unaprijediti međusobnu komunikaciju s vjernicima ali i svima onima koji traže informacije i zauzimaju se za dijalog. (tv, gk)