Predstavljen ”Advent u Mariji Bistrici 2022.”

Turistička zajednica Općine Marija Bistrica  i ove godine, po 11. puta, organizira Manifestaciju ”Advent u Mariji Bistrici”, naravno uz organizacijsku i financijsku pomoć Općine Marija Bistrica, ali i u suradnji sa brojnim bistričkim udrugama. Program ovogodišnjeg ”Adventa u Mariji Bistrici”, predstavljen je danas na press konferenciji koja je održana u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici.

Sve bolji turistički pokazatelji

Prije samog predstavljanja programa načelnik Općine Marija Bistrica i predsjednik Turističke zajednice Općine Marija Bistrica  Josip Milički rekao je kako se bez mjera negdje od mjeseca travnja vidi efekt povećanja broja dolazaka u Mariju Bistricu. ”Prema našoj evidenciji Mariju Bistricu je u prvih devet mjeseci posjetilo oko 580.000 posjetitelja, a također se vidi i značajan rast dolazaka te noćenja, tako da smo u odnosu na prošlu godinu blizu 10 000 gostiju, što je povećanje od 60 posto, a i u noćenjima smo također na povećanju od 60 posto, a to je negdje oko 15.200 noćenja. Milički je zahvalio i Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorske županije što je za Advent izdvojila iznos od 7.500 kuna, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici koja je preko županijske Turističke zajednice izdvojila 72.000 kuna, što je dokaz da se Advent kao manifestacija prepoznaje i na županijskoj, i na nacionalnoj razini i to nam daje vjetar u leđa i opravdava sve ono što radimo po pitanju Adventa – kazao je Milički i dodao da sa Adventom Marija Bistrica živi 365 dana u godini. Što se tiče samog programa Milički je podsjetio da je lani 10. Advent održan pod mjerama, koje su poštivane, pa su neka događanja bila reducirana. ”No i takav Advent se pokazao kao vrlo dobar, a sada sa micanjem mjera, vjerujem da će se sve opet vratiti na one godine prije korone.” Bistrički načelnik iz ovogodišnjeg je programa izdvojio Doček u podne koji je već etabliran. ”Na Doček u podne u Mariju Bistricu dođe i do 10 000 posjetitelja, a ove godine vraća nam se i tombola. Moram zahvaliti našim sponzorima Hyundai Štagar, koji su uz Hyundai Hrvatska osigurali glavnu nagradu a to je Hyundai Bayon. Također vraćamo i Noć svjetla, a tu je i klizalište, jedno od rijetkih koje je opstalo s obzirom na cijenu energenata, a mi smo ga zadržali i ove godine imamo i krov u obliku šatora, tako da smanjimo utjecaj loših vremenskih uvjeta na mogućnost klizanja” – rekao je Milički.

Klenkar: ”Prošli okvire vikenda”

Direktorica Turističke zajednice Općine Marija Bistrica  Marija Klenkar rekla je kako su u 11. Adventu prošli okvire vikenda, jer je Advent skromno počeo samo subotom i nedjeljom, a sada su tu i događanja tijekom tjedna. ”Već u prvom vikendu počinjemo u petak, iako je pravo otvaranje u subotu 26. studenoga uz koncerta Jacquesa Houdeka.” – rekla je Klenkar i podsjetila da bistrički Advent ima tematske vikende – duhovni, dječji, vikend svjetla i vikend adventskih običaja. ”Jako mi je drago što opet možemo imati program bez ograničenja, kao i prije pandemije i što smo uspjeli organizirati sve, od koncerata duhovne glazbe, do koncerata zabavne glazbe, klizalište događanja za djecu i drugo. Također, tu je i Teatar Vende tam, a posebno nam je drago da ćemo ponovno nakon 27 godina otvoriti kino, pa već sad sve pozivan na besplatnu projekciju filma ”Marginalci”  u petak 2. prosinca u 18 sati. Klenkar je dodala je da će se što se tiče ostalih događanja, za svakog pronaći ponešto, a tu je i bogata ugostiteljska ponuda. ”Svi ugostitelji koji imaju kućice na trgu će se uključiti u tradicionalni (do)ručak, gdje se predstavlja tradicionalna božićna ponuda hrane i pića, a ove godine pridružit će nam se i Udruga “Hrvatska žena“ iz Marije Bistrice. Uz to, sve pozivamo i na deveti po redu doček u podne koji je već nadaleko poznat”. rekla je direktorica bistričke Turističke zajednice i zahvalila na suradnji Općini, poduzeću “Lijepa Bistrica“ i Vatrogasnoj zajednici Općine Marija Bistrica bez kojih sve skupa ne bi bilo moguće. ”Imamo organizirane upite putničkih agencija za Noć svjetla, ali i za tradicionalni Adventski (do)ručak te Doček u podne. To su manifestacije koje privlače ljude, pogotovo Noć svjetla i tu očekujemo kao i svake godine, do 10.000 ljudi. Po najavama se vraćamo na 2019. godinu” – zaključila je Klenkar.

Škrinjar: ”Jedna od pet najjačih i najznačajnijih manifestacija na području županije”

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar kazala je kako se Advent u Mariji Bistrici posljednjih godina etablirao kao jedna od pet najjačih i najznačajnijih manifestacija na području županije. ”S tako bogatim programom zapravo nema skupine za koju nema nekog programa. Izrazito me veseli što je Advent zaista postao motiv dolaska turista na našu destinaciju. Korona vrijeme je iza nas, odlični rezultati su u dolascima i noćenjima kako na području cijele županije, tako i u Mariji Bistrici” – rekla je Škrinjar. ”Hvala kolegama na dobroj organizaciji. Uvijek me veseli ova sinergija. Naravno, za uspjeh manifestacija nisu dovoljne Općina i Turistička zajednica, bitno je da sredina živi za to te da svi sudjeluju i daju svoj doprinos, kako  bi manifestacije postigle ono najbolje što mogu i zadovoljile sve gosti koji će u Mariji Bistrici za vrijeme Adventa boraviti ovdje – istaknula je.

Šestak – Štagar: ”Netko će u novu godinu otići sa novim Bayonom”

Ove se godine na Dočeku u podne vraća i Bistrička božićna tombola, a glavni sponzor je Hyundai Štagar. Nikolina Šestak – Štagar je istaknula kako je glavna nagrada Hyundai Bayon. ”Iznimna nam je čast već petu godinu biti generalni sponzor marijabistričke tombole. Pozivamo sve velike i male da nam se pridruže, da osjete duh marijabistričkog adventa i da zaigraju tombolu. Novi Bayon čeka svog prvog vlasnika, netko će biti sretne ruke i ući u novu godinu s novim vozilom” – rekla je Šestak – Štagar.

Program je zaista bogat

Ovogodišnji ”Advent u Mariji Bistrici” zaista ima vrlo bogat program, kojeg možete pronaći na web i Facebook stranici Visit Marija Bistrica. Prvo događanje je već u petak 25. studenoga u Općinskoj knjižnici i čitaonici, gdje se u 17 sati otvara izložba slika Antonije Dvorski “Budi to što jesi: život kroz sliku i riječi”, a u Caffe & Cocktail baru Bar.Bar od 20 sati je fešta uz TS Laganica. Svečano otvorenje planirano je za subotu 26. studenoga od 19 sati uz Koncert  Jacquesa Houdeka. Tematski prvi je vikend Vikend duhovne glazbe, što će se osjetiti u nedjleju 27. studenoga. Već od 10 sati na središnjem bistričkom trgu, na rasporedu je Svečanost paljenja prve adventske svijeće uz nastup Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek, a potom slijede dva koncerta Duhovna glazbe, u 12 sati Dragutina Hrastovića, te od 17 sati Antonija Tkalca. Spomenimo kako su svete mise zornice u Svetištu MBB za vrijeme došašće svako jutro u 6.30 sati. Ostale mise su radnim danom u 10.30 i 18, subotom u 11 i 18, a nedjeljom i blagdanom 9, 11 i 16 sati.

Detaljan program možete pronaći ovdje.