Predstavljanje kataloga izložbe Marija Bistrica na Interliberu

izlozba-marija-bistricaNa ovogodišnjoj izložbi Interliber na Zagrebačkom velesajmu koji se održava od 8.-13. studenog sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova i u nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara ova izložba je najcjelovitiji i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, a ujedno jedinstvena prilika za sve posjetitelje Interlibera da se upoznaju sa  muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu.

mdcPovijesne teme uvijek su bile važan dio muzejskog nakladništva. Muzeji Hrvaskog Zagorja pozivaju na predstavljanje kataloga izložbe Marija Bistrica – Naselje i svetište – Arhitektura i urbanizam na glavnoj pozornici Interlibera, u 6. paviljonu u četvrtak, 10. studeni s početkom u 19.15 sati.

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u petak (28. listopada) je otvorena izložba Marija Bistrica – naselje i svetište; arhitektura i urbanizam. U oblikovanju izložbe i kataloga sudjelovali su stručnjaci različitih struka kojima je bila želja pokazati kako se svetište mijenjalo tijekom vremena, tko su ljudi zaslužni za te promjene – arhitekti, majstori i naručitelji koji su ju oblikovali, što je bilo planirano, a što realizirano. Dugogodišnji rektor Svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren pomogao je Muzeju posudbom građe, a u katalogu sudjeluje i tekstom o važnosti hodočašća u hrvatskome narodu. Prema riječima autora, izložba ne prikazuje samo Mariju Bistricu kakvu danas poznajemo, nego i onakvu kakva je mogla biti, a nudi i pitanja, ako već ne i odgovore, što treba učiniti u budućnosti.