Predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Mrzljak pozvao na solidarnost s braćom u BiH

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je u povodu Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini poslanicu u kojoj podsjeća da ove godine četvrti put zaredom tijekom drugoga korizmenog tjedna, a na osobit način na 3. nedjelju korizme, želimo izraziti svoju blizinu s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini.

“Živimo u teškim vremenima opterećenim mnogim brigama – za vlastito zdravlje, radno mjesto, za članove obitelji, bližnje, teške socijalne i gospodarske prilike u našoj domovini i usred prirodnih katastrofa koje pogađaju najsiromašnije među nama. Teško nam je. Ponekad tek nemoćno slegnemo ramenima i govorimo u sebi: Što ja mogu učiniti? Moram najprije misliti na sebe, na svoju obitelj. Žao mi je tih ljudi, ali nemam ja ni mogućnosti ni vremena da nešto poduzmem”, prokomentirao je biskup, upozorivši da katkada možda i premalo razmišljamo o osobnoj odgovornosti za zbivanja u Crkvi i društvenoj zajednici.

U akciju se građani mogu uključiti pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn); uplatama na ž.r. kod PBZ 2340009 -1100080340, poziv na br. 101; a novčane priloge moguće je predati i u svim župama diljem Hrvatske na treću korizmenu nedjelju 7. ožujka.

Biskup Mrzljak je pritom poručio da smisao našega života nije ni u primanju gotovih rješenja, ni u njihovu kritiziranju, nego u zauzetu sudjelovanju u oblikovanju društvene i crkvene zbilje.

“I baš kao što je sv. Pavao u prvim zajednicama bodrio vjerne da se bore protiv razdora, prezira i gledanja svisoka, tako i danas Crkva potiče zajedništvo, pomaganja, susrete, uzajamne posjete te konkretnu pomoć. Ovaj poziv za uspostavom i njegovanjem zdravih kontakata između dviju bratskih Crkava daje nam još jednu mogućnost da pokažemo solidarnost s braćom i sestrama koji su u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini, manjina i kojima nije uvijek ni jednostavno a niti lako živjeti u ravnopravnosti i jednakosti s drugima”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Mrzljak, podsjetivši na mnoštvo duhovnih zvanja koja je Bosna i Hercegovina podarila Crkvi u Hrvatskoj.

U želji da se i na nematerijalni način pokaže solidarnost i zajedništvo s našim susjedima u Bosni i Hercegovini, braćom i sestrama u vjeri, Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i u ovogodišnjoj korizmenoj akciji Tjedan solidarnosti i zajedništva sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini organizira molitveni hod župama Zagrebačke nadbiskupije.

Molitveni hod župama održat će se u tjednu uoči 3. korizmene nedjelje. Na večernjim misama uz nazočnost predstavnika Hrvatskog Caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije okupljat će se župne zajednice prema sljedećem rasporedu: u ponedjeljak 1. ožujka u 18 sati u župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu; u utorak 2. ožujka u 18 sati u župi Sv. Jelene Križarice u Zaboku; u srijedu 3. ožujka u 18,30 sati u župi Svih Svetih u Sesvetama; u četvrtak 4. ožujka u 18,30 sati u župi Sv. Luke evanđeliste u Travnom u Zagrebu; u petak 5. ožujka u 18 sati u župi Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji u Zagrebu; u subotu 6. ožujka u 18 sati u župi Svetog Petra u Zagrebu.

Središnje misno slavlje Tjedna organizira se u zagrebačkoj župi BDM Kraljice mira, Novačka 169, u nedjelju 7. ožujka u 11 sati, a predvodit će ga vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

(gk)