Praznici mogu početi

Lipanjski broj Maloga koncila, zadnji u ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini, izišao je pod motom »Praznici mogu početi…«, kako piše na naslovnici. U skladu s motom novi broj Maka donosi brojne sadržaje prilagođene ljetnim danima odmora, razbibrige, ali i poučne zabave.

Tekst o Torinskome platnu otkriva njegove zagonetne tajne, za koje se govori da je u njega bio umotan sam Isus nakon raspeća, a koje je ponovno izloženo u torinskoj katedrali u Italiji. Misionarka s. Marica opisuje različite dogodovštine iz života na afričkom otoku Madagaskaru. Zatim tekst o bračkoj pustinji Blacima i Gospi Blatačkoj donosi zanimljivosti iz povijesti toga iznimnog prirodnog i kulturnog fenomena te prave oaze mira. Ništa manje nije zanimljiva priča o najdubljem jezeru na svijetu – divovskome Bajkalskom jezeru u Rusiji.

Lipanjski Mak donosi i odgovore na brojna zanimljiva pitanja: Martin dnevnik odgovora na pitanje kako bi Isus prošao na razrednoj »top listi«, Blaževa pošta zašto se neki hvale mobitelima, Običaji zavičaja otkrivaju nam koji je to dan »ljetni Božić«, dok Zoomak rješava zagonetku koja je to životinja bez glave ali sa stopalom!

U novom Maku može se pročitati i kako je bilo na već četvrtom po redu Susretu hrvatskoga dječjeg duhovnog stvaralaštva »Stjepan Kranjčić« i saznati koji su radovi proglašeni najboljima. Rubrika Učimo moliti donosi sve o molitvi zahvaljivanja, a rubrika Susret obitelji što je papa Franjo rekao o važnosti obitelji – »ognjištu ljubavi«. Nezaobilazan dio su i stranice ispunjene literarnim i likovnim radovima vjeroučenika iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Najmlađim osnovcima, onima od 1. do 4. razreda, posljednji ovogodišnji prilogMaLIMAk na 16 stranica donosi puno radnih listova, bojanki, jednostavnih tekstova i zadataka, i baš njima prilagođenih rubrika. Tako rubrika Radosni prvopričesnici potiče prvopričesnike da i tijekom ljeta rado pristupaju k Isusovu stolu, jer i druga, treća i svaka sljedeća pričest mora biti radosna kao i prva, a Bonton u crkvi poučava kako pristojno i dostojanstveno nakon mise izići iz crkve. Tu su i pravi recepti za ljetne dane: recept za jagojogo – sladoled od jagoda i jogurta, ali i recept za izradu morskih ukrasa od perlica.

Za kraćenje dugih ljetnih dana novi Mak donosi brojne zanimljivosti,proletuše, šale, pitalice, mudre misli, zagonetke, igrokaze, »multirebus«, čije rješenje otkriva hrvatska ljetna bogatstva te neobičan labirint za snalažljive i bistrooke! (vp)